Celulele adipoase pot împiedica dezvoltarea tumorilor, potrivit unui nou studiu

O echipă de cercetători de la Universitatea din California a descoperit o tehnică revoluționară, în care celulele grase modificate genetic privează tumorile de nutrienți esențiali, blocându-le astfel creșterea.

În mod obișnuit, celulele adipoase (grase) sunt folosite pentru a stoca energie, dar cercetătorii au folosit tehnologia de editare genetică CRISPR pentru a transforma celulele grase albe în celule „beige”, care ard calorii pentru a produce căldură, potrivit cancer.ucsf.edu. După ce au fost modificate, aceste celule au fost implantate în apropierea tumorilor, similar cu procedurile din chirurgia plastică, când grăsimea este injectată într-o zonă a corpului. Odată plasate, celulele „beige” au absorbit toți nutrienții din zonă, „înfometând” majoritatea celulelor tumorale și stopându-le dezvoltarea.

„Deja îndepărtăm celule de grăsime prin liposucție și le plasăm înapoi prin chirurgia plastică”, a spus Nadav Ahituv, PhD, director al Institutului de Genetică Umană UCSF și autor principal al studiului. „Aceste celule de grăsime pot fi manipulate cu ușurință în laborator și plasate în siguranță înapoi în corp, făcându-le o platformă atractivă pentru terapia celulară, inclusiv pentru cancer.”

Cercetările au arătat că celulele de grăsime „beige” au avut succes chiar și atunci când au fost implantate la distanță mare față de locurile tumorilor. Acestea au reușit să înfrunte cinci tipuri diferite de cancer, demonstrând un potențial semnificativ în combaterea bolii.

Ahituv și Hai Nguyen, postdoctorandul său, erau conștienți de studiile care sugerau că expunerea la frig ar putea ajuta la suprimarea creșterii tumorilor. „Un experiment chiar a demonstrat că acest lucru ar putea ajuta un pacient cu limfom non-Hodgkin”, a explicat Ahituv. „Cercetătorii au concluzionat că celulele canceroase se înfometau deoarece frigul activa celulele de grăsime brună, care folosesc nutrienții pentru a produce căldură.”

Totuși, terapia rece nu este o opțiune viabilă pentru pacienții cu cancer, care pot avea un sistem imunitar fragil. Astfel, Ahituv și Nguyen au ales să investigheze posibilitatea folosirii grăsimii „beige”, care poate arde suficient combustibil, chiar și fără frig, pentru a înfometa tumorile și a le împiedica să crească.

O metodă revoluționară în terapia celulară

Această abordare sugerează un viitor promițător pentru terapiile celulare în tratamentele pentru cancer. Abordarea are potențialul de a transforma grăsimea modificată genetic într-un instrument util în tratamentele care sunt deja folosite în chirurgia plastică, reducând riscurile și crescând accesibilitatea pentru pacienți.

„Aceste celule de grăsime pot fi manipulate cu ușurință în laborator și plasate în siguranță înapoi în corp, făcându-le o platformă atractivă pentru terapia celulară, inclusiv pentru cancer”, a mai spus Ahituv. Aceste descoperiri deschid o nouă cale în tratamentele inovative pentru cancer, bazându-se pe metode deja familiare și utilizate pe scară largă în medicină.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.