Centru de radioterapie la Spitalul Județean de Urgență Baia Mare

Pacienții cu afecțiuni oncologice din județul Maramureș și zonele învecinate vor avea acces la radioterapie la standarde europene, anunță Ministerul Sănătății (MS). La Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare, a fost deschis un centru național de radioterapie. Cladirea în care se află centrul a fost construită din fonduri proprii, iar echipamentul a fost achiziționat de MS printr-un proiect cu Banca Mondială. Instalarea echipamentelor, în valoare de 2,2 milioane euro, la Spitalul din Baia Mare, a fost finalizată în august 2018.

Compartimentul de radioterapie inaugurat astăzi are zece paturi, iar personalul medical este format din trei medici specialiști, nouă asistenți medicali specializați în radiologie și radioterapie și doi fizicieni. Serviciile de radioterapie sunt acordate atât în sistem ambulatoriu, cât și prin spitalizare continuă, pentru pacienți din județele Maramureș, Satu Mare, Sălaj sau Bistrița-Năsăud.

Fost manager al Spitalului din Baia Mare, ministrul sănătății, Sorina Pintea, a declarat: „Am pornit în 2013 de la un aparat de cobaltoterapie impropriu pentru tratamentul pacienților cu afecțiuni oncologice, am reușit ca în anul 2017 să ne mobilizăm și să începem construcția noilor spații destinate laboratorului de radioterapie. (…) La momentul de față, în laborator există un accelerator liniar, un computer tomograf cu opțiune de simulare, un sistem de plan tratament, sisteme de dozimetrie și de contenție pregătite pentru a trata peste 700 de pacienți anual, dar și spații la cheie dedicate unui al doilea accelerator liniar și aparaturii de brahiterapie, absolut necesare pentru tratamentele complexe și moderne ale unei radioterapii de secol 21”.

Proiectul a fost finanțat printr-un împrumut de la Banca Mondială în valoare de 17,9 milioane de euro. Cu acești bani vor fi dotate cu echipamente de radioterapie opt centre naționale din București, Cluj-Napoca, Oradea, Galați, Constanța, Craiova. În fiecare centru va exista accelerator linear medical, computer tomograf simulator, sistem de planificare, tratament și conturare, sistem de înregistrare și verificare, sistem de imobilizare, sistem de dozimetrie.

Contractele pentru dotarea cu echipamente au fost semnate în noiembrie 2017, iar livrarea componentelor a început în iunie 2018. Instalarea echipamentelor și punerea în funcțiune în celelate șapte centre din țară se va finaliza până în ianuarie 2020, se mai arată în comunicatul MS. Ministerul Sănătății ia în calcul însă și posibilitatea extinderii programului și în alte centre de radioterapie din țară.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.