Centrul de evaluare COVID-19 al Spitalului CF Timișoara distribuie gratuit antivirale pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2

sursa foto: Spitalul CF Timișoara/Facebook

Centrul de evaluare COVID-19 din cadrul Spitalului Clinic CF Timişoara distribuie gratuit antivirale persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 cu forme uşoare sau medii de boală. „Pacienții, asigurați sau nu, se pot prezenta pentru investigații fără bilet de trimitere”, transmit reprezentanții Centrului.

Spitalul Clinic CF Timişoara continuă să menţină funcţional acest Centru, în cadrul căruia sunt investigate medical persoanele care prezintă simptomatologie specifică infecţiei cu SARS-CoV-2 şi care nu au un test pozitiv COVID-19, dar şi pacienţii care au deja un rezultat pozitiv al unui test făcut într-o unitate sanitară şi doresc o evaluare a stării de sănătate.

Evaluarea se face în primele cinci zile de la un rezultat pozitiv al unui test COVID-19.

„Fiecare pacient este evaluat clinic. I se măsoară tensiunea arterială, saturaţia de oxigen din sânge, i se face o electrocardiogramă (EKG) şi i se recoltează analize de laborator uzuale. Vorbim de hemoleucograma completă, dar şi de măsurarea glicemiei, a proteinei C reactivă, a creatininei, a ureei serice, a transaminazelor hepatice (TGO şi TGP). Asemenea investigaţii se fac printr-o spitalizare de zi. În urma evaluărilor, putem stabili dacă pacientul necesită internare sau poate fi tratat la domiciliu”, spune dr. Ioana Coteţ, coordonator Centru de Evaluare COVID-19 Spitalul Clinic CF Timișoara.

Rezultatul analizelor este comunicat pacientului în cursul aceleiaşi zile.

Tot în cadrul Centrului de evaluare COVID-19, pacienţilor li se pot administra medicamente injectabile sau le sunt distribuite gratuit medicamente cu acţiune antivirală.

„Ultimele zile au adus un număr destul de ridicat de bolnavi infectaţi cu SARS-CoV-2, astfel că şase dintre pacienţi au avut nevoie de spitalizare şi acum sunt internaţi în Zona Roşie a Spitalului CF. Sperăm ca acest mini-val de COVID-19 să se reducă în perioada următoare şi să putem vorbi doar despre forme uşoare, care nu necesită internare. Dar, în funcţie de starea de sănătate a pacientului, se poate recomanda şi efectuarea unor investigaţii imagistice. Şi pentru asta vrem să suplimentăm pachetele din spitalizarea de zi ce pot fi decontate şi vorbim de radiografii de torace şi chiar de examene de computer tomograf. Cel mai important lucru însă, este că reuşim să le dăm celor care au nevoie, gratuit, antivirale necesare pentru a lupta împotriva COVID-19, antivirale ce pot fi administrate la domiciliu”, dr. Stela Iurciuc, managerul Spitalului Clinic CF Timişoara.

Evaluarea pacienţilor se face în urma unei programări, iar Centrul funcţionează de luni până vineri, între orele 8.00 – 15.00.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.