Un nou centru de recuperare medicală va fi construit la Lovrin, lângă Timișoara, pentru pacienții care au nevoie de tratamente după traume grave, conform Agerpres. Astfel, unitatea sanitară va deschide un centru de recuperare la Lovrin, în apropiere de oraș, ce va deveni funcțional în următorii doi-trei ani, cu scopul de a oferi tratamente de recuperare complete, inclusiv utilizarea apelor geotermale locale, adjuvante în procesul de vindecare.
„Centrul medical de recuperare de la Lovrin este unul din cele două proiecte pe care le-am câștigat, recent, pe linia de finanțare România-Ungaria și va fi parte a secției externe a Spitalului Județean. Este un obiectiv de o utilitate și importanță deosebite, pentru că domeniul recuperării medicale este deficitar în România și aceasta reprezintă totdeauna o provocare pentru un spital mare de urgență, așa cum este spitalul nostru. Tratăm pacienți cu diverse patologii serioase, grave, dar în momentul când a depășit faza acută, avem mari probleme să găsim un loc unde să poată beneficia de tratamentul de recuperare. (…) E foarte greu să faci o statistică privind numărul celor care ‘sunt pierduți funcțional, invalizi’ în urma unor probleme de sănătate, dar putem spune fără îndoială că în lipsa unei recuperări adecvate, categorii întregi de patologii vor fi afectate, vor fi condamnate să rămână cu sechele care altfel puteau fi evitate”, a declarat managerul Spitalului Județean Timișoara, prof. dr. Dorel Săndesc.
Recuperarea medicală este crucială pentru pacienții care au suferit traumatisme severe, accidente vasculare cerebrale, dar și pentru cei cu afecțiuni cardiace sau reumatismale. „Este vorba de pacienți cu traumatisme severe, la orice nivel, de la traumatism cranio-cerebral, toracic, până la membre. Toți au nevoie de recuperare, că este paralizat, că nu mai poate respira bine, că are musculatura atrofiată după o internare de luni de zile. Recuperarea îi pune pe picioare la propriu și la figurat și am văzut diferențele în practica noastră. Pacienți care au ajuns la un serviciu de recuperare au venit refăcuți miraculos aproape, pe când cei care nu beneficiază de asta sunt condamnați la suferință mai mare, la dependență socială mai mare și la suferință mai mare pentru societate”, a explicat Săndesc.
Centrul medical de recuperare de la Lovrin va fi construit de la zero și va include facilități moderne pentru tratamente de recuperare. Acesta va dispune de 40 de paturi pentru internare, un centru de tratament ambulatoriu, o piscină exterioară cu acoperire retractabilă și spații administrative. De asemenea, vor fi prevăzute facilități pentru recuperare psihologică, esențială pentru pacienții care au suferit traume grave. „Vom avea diverse servicii de kinetoterapie, electroterapie, cultură fizică medicală, hidroterapie, masaj, psihoterapie, se va asigura un complex de servicii pentru pacienții care se vor adresa sau care vor fi internați în acest centru”, a menționat dr. Dorel Săndesc.
În plus, centrul va valorifica resursele geotermale din zona Lovrin, un element important în procesul de recuperare. Apa geotermală extrasă de la 2.000 de metri adâncime, la o temperatură de până la 92 de grade Celsius, va fi utilizată pentru tratamentele specifice, precum cele pentru reumatismul degenerativ, articular sau sechelele neurologice.
„Durata de recuperare este prevăzută în contractele cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Timiș. Există prevederi care permit plata serviciilor de recuperare. Se plătește pe zi de spitalizare până la un număr de 30 de zile. Această durată poate fi discutată atunci când este un caz deosebit sau pacientul poate beneficia de mai multe internări, când este cazul. Important este că avem aceste servicii în contractul cu CJAS, deci le vom putea activa foarte, foarte ușor”, a adăugat managerul.
Investiția totală pentru construirea centrului se ridică la 43 de milioane de lei, iar finalizarea acestuia va adresa nevoia urgentă de locuri pentru recuperare medicală din zona vestică a României. Centrul va prelua pacienți nu doar din Spitalul Județean Timișoara, dar și din Spitalul Orășenesc Sânnicolau Mare și Spitalul „Dr. Karl Diel” Jimbolia, fiind amplasat strategic la jumătatea distanței între aceste unități medicale.