CEO-ul AstraZeneca și-a exprimat regretul pentru lipsa de colaborare a guvernelor în lupta împotriva pandemiei

CEO-ul laboratorului farmaceutic AstraZeneca şi-a exprimat luni regretul pentru lipsa de colaborare a guvernelor în lupta împotriva pandemiei, criticând comportamentul egoist al anumitor ţări, relatează AFP.

Aceasta „ar fi putut fi un moment de tipul 4 iulie, sau Ziua Independenţei (în SUA – n.r.), dar din nefericire nu a fost cazul, pentru că a existat puţin un comportament de genul ‘mai întâi eu’ „, a declarat francezul Pascal Soriot, în cadrul Forumului economic mondial de la Davos.

El nu a furnizat exemple de ţări, în contextul în care pandemia de coronavirus a dat naştere la o cursă contracronometru în lume pentru accesul cât mai rapid la echipamente de protecţie în primă fază şi apoi la vaccinuri.

„La modul global, este corect să spunem că am fi putut şi ar fi trebuit să fim mai bine pregătiţi pentru această pandemie”, a completat Soriot, care a făcut aceste afirmaţii în cadrul Forumului în format online din acest an.

„Ceea ce a nu a funcţionat după părerea mea este colaborarea în lume”, a spus CEO-ul AstraZeneca, deşi a evocat „bune exemple” de cooperare între public şi privat, cum este cazul vaccinului AstraZeneca, dezvoltat împreună cu Universitatea Oxford.

„Dar pot să văd că lucrurile se schimbă şi că apare o coloborare internaţională”, a spus el.

El a pledat pentru investiţii „în prevenire, depistare şi primele tratamente” pentru ca sistemul de sănătate să fie pregătit pe viitor.

Soriot a făcut aceste afirmaţii în contextul în care grupul său este criticat în Europa pentru lipsa de transparenţă şi întârzieri în livrarea vaccinului său împotriva COVID-19, la fel ca şi compania concurentă americană Pfizer.

AstraZeneca a recunoscut la sfârşitul săptămânii trecute că livrările vor fi mai puţin importante decât cele prevăzute, din cauza unei „scăderi de randament” la un loc de fabricaţie.

Această declaraţie a provocat îngrijorare şi furie în Europa, angajată într-o cursă de viteză în contextul apariţiei unei noi tulpini de coronavirus mai periculoasă.

Vaccinul AstraZeneca/Oxford prezintă avantajul de a fi mai puţin costisitor de produs decât cel al rivalelor. El este de asemenea mai uşor de stocat şi de transportat, în special decât cel al Pfizer/BioNTech, care trebuie ţinut la o temperatură de minus 70 grade Celsius.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.