Cercel: 10% dintre cazurile grave de coronavirus rămân cu sechele

Adrian Streinu Cercel

Profesorul doctor Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului “Matei Balș”, a explicat că în prezent în România circulă peste 300 de virusuri care se localizează în aparatul respirator, iar noul coronavirus afectează plămânii. Datele arătă că până la 10% dintre cazurile grave rămân cu sechele. Streinu-Cercel afirmă că cei mai mulţi dintre cei infectaţi se vindecă însă fără sechele.

„În principal, plămânul este afectat de acest virus şi în mod secundar celelalte organe. (…) Pentru a funcţiona avem nevoie ca toate organele să fie oxigenate la valori maximale, iar această oxigenare a organelor interne se produce cu ajutorul plămânului. Plămânul este cel care permite accesul oxigenului în alveole (…) şi din păcate acest virus nu face altceva decât dezlipeşte pneumocitele, celulele care sunt specifice plămânului, de pe membrana bazală şi practic fără pneumocite nu se poate face acest transfer de gaze, practic omul se sufocă văzând cu ochii. Şi atunci în terapie intensivă noi intervenim cu un aparat de ventilaţie special, plus suport respirator de plămân artificial şi practic scoatem sângele din organismul pacientului, îl trecem prin nişte filtre şi pe urmă în reintroducem oxigenat, evident că aceste proceduri se fac cu nişte costuri care sunt uriaşe, dar reuşim să salvăm vieţi” a declarat Adrian Streinu Cercel, în cadrul unei emisiuni TV.

Adrian Streinu Cercel a explicat că plămânii pot rămâne cu „o serie de sechele”, pentru că vindecarea se face cu cicatrici, iar rezistenţa pacientului la efort este posibil să „se reducă dramatic”, iar unii pacienţi pot rămâne dependenţi de aparate de oxigenare, calitatea vieţii în cazul lor fiind „mult redusă”. El a menţionat că aproximativ 5-10% dintre cei cu forme severe rămân cu sechele în urma COVID-19.

„Foarte multe persoane, respectiv majoritatea se vindecă cu restitutio ad integrum, asta înseamnă cu refacerea în totalitate a structurii”, a precizat medicul.

Cercel a mai spus că în prezent pe teritoriul României circulă peste 300 de virusuri cu tropism respirator.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.