Cercetare inovatoare pentru cancer: Hadronoterapie pentru tratamente mai eficiente

Un proiect național de cercetare explorează utilizarea hadronoterapiei pentru a dezvolta tratamente oncologice mai precise, vizând îmbunătățirea diagnosticării și eficienței terapiei în lupta împotriva cancerului, potrivit Agerpres.

Proiectul, intitulat ‘Aplicații medicale ale laserelor de mare putere – Dr. Laser’, este coordonat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Ingineria Nucleară ‘Horia Hulubei’, cu un partener important fiind Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași. Acesta este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) prin Programul Sănătate 2021-2027, iar valoarea totală a proiectului pentru Institutul Regional de Oncologie Iași depășește 9,93 milioane lei.

Scopul principal al proiectului este cercetarea, dezvoltarea și testarea de noi metode inovative de tratament și diagnosticare bazate pe lasere de mare putere. De asemenea, proiectul preconizează diseminarea acestor tehnologii către comunitatea medicală și industria de echipamente medicale pentru implementarea acestora la scară largă, facilitând astfel transferul de cunoștințe și tehnologie.

Conform declarațiilor prof.univ.dr Gabriel Dimofte, directorul medical al Institutului Regional de Oncologie Iași, proiectul vizează studii legate de terapiile cu hadroni, o metodă avansată de tratament ce presupune utilizarea de nuclee accelerate pentru o iradiere mult mai precisă a tumorilor. ‘Proiectul în care suntem și noi implicați se va derula pe o perioadă de 5 ani. O parte a proiectului include studii legate de diagnostic folosind laserele pentru mamografii, iar pe de altă parte, tehnica de iradiere cu hadroni, o tehnică de foarte mare finețe care seamănă cu radioterapia dar folosește particule mult mai grele’, a explicat acesta, subliniind importanța acestei tehnici pentru tratamentele oncologice de mare precizie.

Un obiectiv major al acestui proiect este îmbunătățirea metodelor de diagnosticare a cancerului de sân, cu o sensibilitate și precizie semnificativ îmbunătățite și cu radiații mult reduse, o variantă de diagnostic mai eficientă decât mamografiile convenționale. ‘Ceea ce se încearcă prin acest proiect este găsirea unei tehnici noi de iradiere cu hadroni, la un preț mai mic și mai ușor de implementat. În acest moment se folosesc acceleratoare de hadroni. Proiectul își dorește să producă acești nuclei accelerați folosind laserul de mare putere existent pe platforma Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară ‘Horia Hulubei”, a adăugat prof.univ.dr Gabriel Dimofte.

Hadronoterapia se distinge prin faptul că, deși este un tratament complex și costisitor, oferă o iradiere mult mai exactă și eficientă pentru anumite tipuri de tumori. În plus, folosind lasere de mare putere pentru a accelera particulele, această metodă ar putea deveni mult mai accesibilă și mai ușor de implementat pe termen lung.

Generarea de radioizotopi pentru un diagnostic mai precis

Un alt aspect important al proiectului vizează generarea de radioizotopi, esențiali pentru diagnosticarea progresiei și evaluarea răspunsului la tratament al tumorilor. Aceste izotopi vor fi utilizați în tehnica PET-CT (Tomografie cu Emisie de Pozitroni – Tomografie Computerizată), care ajută la obținerea unui pronostic mai precis și la realizarea unui tratament personalizat, specific pentru fiecare pacient. Proiectul vizează utilizarea izotopilor precum 11C și 62Cu, care au un timp de viață scurt și sunt deosebit de utili în imagistica oncologică.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.