Cercetare: Microbiomul intestinal al animalelor influențează alegerile alimentare ale acestora

Coronavirus

Microbiomul intestinal al animalelor influențează alegerile alimentare ale acestora, producând substanțe care provoacă pofta pentru diferite tipuri de alimente, arată pentru prima dată o cercetare a Universității din Pittsburgh pe șoareci.

”Toți avem acele îndemnuri – ca și cum ai simți doar că trebuie să mănânci o salată sau că ai nevoie să mănânci doar carne”, a spus Kevin Kohl, profesor asistent la Departamentul de Biologie din cadrul Școlii de Arte și Științe Kenneth P. Dietrich.

”Munca noastră arată că animalele cu compoziții diferite de microbi intestinali aleg diferite tipuri de diete”, a mai spus acesta.

În ciuda deceniilor de speculații ale oamenilor de știință care se întrebau dacă microbii ar putea influența dietele noastre preferate, ideea nu a fost niciodată testată direct la animale mai mari decât o musculiță de fructe, informează Universitatea din Pittsburgh.

Pentru a explora întrebarea, Kohl și postdoctoratul său Brian Trevelline au oferit unui număr de 30 de șoareci, care nu aveau microbi intestinali, un cocktail de microorganisme de la trei specii de rozătoare sălbatice cu diete naturale foarte diferite.

Cei doi au descoperit că șoarecii din fiecare grup au ales alimente bogate în nutrienți diferiți, arătând că microbiomul lor și-a schimbat dieta preferată. Rezultatele cercetării au fost publicate în data de 19 aprilie 2020 în Proceedings of the National Academy of Sciences.

Chiar dacă microbiomul afectează comportamentul alimentar poate părea exagerat, oamenii de știință nu sunt surprinși de acest rezultat. Intestinul și creierul sunt în legătură constantă cu anumite tipuri de molecule acționând ca intermediari. Aceste produse secundare ale digestiei semnalează dacă ai consumat suficientă mâncare sau poate dăcă ai nevoie de anumite tipuri de nutrienți. Dar microbii din intestin pot produce unele dintre aceleași molecule și pot afecta acea linie de comunicare, schimbând sensul mesajului.

Un astfel de mesaj face referire și la triptofan.

„Triptofanul este un aminoacid esențial care este obișnuit în curcan, dar este produs și de microbii intestinali. Când ajunge la creier, se transformă în serotonină, care este un semnal important pentru a te simți sătul după masă”, a spus Trevelline.

„În cele din urmă, asta se transformă în melatonină și apoi te simți somnoros”, a mai spus cercetătorul.

În studiul lor, Trevelline și Kohl au arătat, de asemenea, că șoarecii cu microbiomi diferiți aveau niveluri diferite de triptofan în sânge, chiar înainte să li se ofere opțiunea de a alege diete diferite. Iar cei cu mai multă moleculă în sânge aveau, de asemenea, mai multe bacterii produse în intestine.

”Există, probabil, zeci de semnale care influențează comportamentul de hrănire pe o bază de zi cu zi. Triptofanul produs de microbi ar putea fi doar un aspect al acestui lucru”, a spus cercetătorul. Cu toate acestea, stabilește o modalitate plauzibilă prin care organismele microscopice ar putea modifica ceea ce vrem să mâncăm. Este doar unul dintre cele câteva experimente riguroase care arată o astfel de legătură între intestin și creier, în ciuda anilor de teorii ale oamenilor de știință.

Este nevoie însă de mai multe cercetări în acest sens.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.