Cercetările pe șoareci dau speranțe: Am putea ține dietă fără a ne teme de senzația de foame

Mulți oameni care au ținut dietă sunt familiarizați cu efectul yo-yo: după dietă, kilogramele sunt rapid repuse.

Observațiile pe șoareci au arătat modul cum comunicarea se modifică în creier în timpul unei diete

Astfel, celulele nervoase care mediază senzația de foame primesc semnale mai puternice, astfel încât șoarecii mănâncă semnificativ mai mult după dietă și se îngrașă mai repede; pe termen lung, însă, aceste descoperiri ar putea ajuta la dezvoltarea unor soluții care să prevină această amplificare și să ajute la menținerea unei greutăți corporale reduse după dietă – relatează Science Daily.

Ce schimbări se produc în creier în timpul unei diete

„Oamenii s-au uitat în principal la efectele pe termen scurt după dietă. Am vrut să vedem ce schimbări în creier pe termen lung”, menționează Henning Fenselau, cercetător la Institutul Max Planck de Cercetare a Metabolismului, care a condus studiul, citat de publicația amintită.

Cercetătorii au pus șoarecii la dietă în acest scop și au evaluat circuitele din creier care s-au schimbat.

Mai exact, au examinat un grup de neuroni din hipotalamus, neuronii AgRP, despre care se știe că controlează senzația de foame și au reușit astfel să arate modul cum căile neuronale care stimulează neuronii AgRP au trimis semnale crescute atunci când șoarecii erau la dietă. În plus, această schimbare profundă a creierului ar putea fi detectată mult timp după dietă.

Șoarecii au reușit, speranțe și pentru dietele oamenilor

Cercetătorii au reușit, mai ales, să inhibe selectiv căile neuronale la șoareci care activează neuronii AgRP, lucru care a dus la o creștere semnificativ mai mică în greutate după dietă

„Acest lucru ne-ar putea oferi posibilitatea de a diminua efectul yo-yo.

Pe termen lung, obiectivul nostru este să găsim terapii pentru oameni care ar putea ajuta la menținerea pierderii în greutate după dietă. Pentru a realiza acest lucru, continuăm să explorăm modul în care am putea bloca mecanismele care mediază întărirea căilor neuronale și la oameni” – precizează Henning Fenselau.

„Această lucrare mărește înțelegerea modului în care diagramele de conexiuni neuronale controlează foamea.

Am descoperit anterior un set cheie de neuroni din amonte care fac sinapse fizic și excită neuronii foamei AgRP.

În studiul nostru de față, constatăm că conexiunea neurotransmițătorului fizic dintre acești doi neuroni, într-un proces numit plasticitate sinaptică, crește foarte mult odată cu dieta și scăderea în greutate, iar acest lucru duce la o foame excesivă de lungă durată”, comentează co-autorul Bradford Lowell de la Harvard Medical School, conform Science Daily.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.