Cercetător britanic: Următoarea pandemie ar putea fi mai letală decât COVID-19

Viitoarele pandemii ar putea fi mai letale decât COVID-19, astfel încât lecţiile învăţate în urma pandemiei de coronavirus nu trebuie irosite, a avertizat unul dintre creatorii vaccinului de la Oxford-AstraZeneca, relatează Reuters.

„Nu va fi ultima dată când un virus ne ameninţă viaţa şi mijloacele de existenţă”, a spus cercetătoarea britanică Sarah Gilbert.

Cercetătoarea britanică a susținut nevoia unor finanțări mai puternice și mai numeroase pentru prevenirea pandemiilor. Gilbert a avertizat, de asemenea, că vaccinurile ar putea fi mai puțin eficiente împotriva variantei Omicron și că oamenii trebuie să fie mai precauți până se vor afla mai multe informații despre noua tulpină mutantă.

„Adevărul este că următoarea (pandemie) ar putea fi mai gravă. Ar putea fi mai contagioasă, sau mai letală, sau ambele. Nu putem permite ca după o situaţie prin care am trecut prin atâtea să aflăm că pierderile economice enorme pe care le-am suferit înseamnă că încă nu există finanţare pentru a ne pregăti pentru pandemie. Progresele pe care le-am făcut şi cunoştinţele pe care le-am dobândit nu trebuie pierdute”, a mai spus cercetătoarea britanică.

În ceea ce privește varianta Omicron, Sarah Gilbert a declarat că proteina Spike conține mutații care cresc contagiozitatea virusului.

„Există modificări suplimentare care pot însemna că anticorpii obținuți prin vaccinare pot deveni mai puțin eficienți în prevenirea infecției cu Omicron. Până când vom ști mai multe, ar trebui să fim precauți și să luăm măsuri pentru a încetini răspândirea acestei noi variante”, a transmis Sarah Gilbert.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.