Cercetător român la Oxford: E nevoie de un plan în prealabil pentru a gestiona un posibil nou val al pandemiei de COVID-19

Ştefan Dascălu, cercetător în imunologie la Universitatea Oxford, a declarat că modul în care vom gestiona un posibil nou val al pandemiei de COVID-19 depinde de statutul imunologic al oamenilor, fiind însă nevoie și de un plan în prealabil, însă măsurile care se implementează în România sunt de pe o zi pe alta.

“Și această nouă tulpină răspunde la vaccinuri și scade puternnic rata de spitralizare și, implicit, mortalitatea. Imunitatea survine pe două căi, una mai plăcută și alta mai puțin plăcută. Cea plăcută este prin vaccinare, în sensul că nu există acele complicații severe cauzate de boală. Iar cea mai puțin plăcută este infecția propriu-zisă. Or, cunoaștem cu toții câtă suferință poate cauza acest lucru. Totuși, imunitatea dobândită deja în cadrul populației este un factor de care trebuie să ținem cont. Foarte mulți oameni au trecut prin boală și au un nivel de apărare în fața unei infecții ulterioare. Rămâne de văzut cât de mult ne va ajuta și această imunitate post-infecțioasă în contextual în care numărul de cazuri va crește. (…) Modul în care gestionăm un posibil nou val depinde de statutul immunologic al oamenilor. Este greu de spus cum vom gestiona aceste lucruri în România pentru că e nevoie de un plan în prealabil. La noi, din păcate, măsurile care se implementează sunt de pe o zi pe alta cu consecințe mai mult sau mai puțin imediate. Sunt probeleme față de care trebuie să ne pregătim pe termen lung. Sunt convins că acest nou val pandemic nu va avea același imact negative pe care l-au avut celelalte valuri dinaintea lui”, a declarat Ștefan Dascălu, la un post de televiziune.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.