Cercetători chinezi au creat o mască facială care poate detecta SARS-CoV-2 și alte virusuri în 10 minute

Cercetători chinezi au dezvoltat o mască facială care poate detecta expunerea virală în urma unei conversaţii de 10 minute cu o persoană infectată. Masca bioelectronică portabilă creată de cercetători de la Universitatea Tongjin poate detecta virusuri respiratorii comune, inclusiv gripale şi coronavirusul, în pictăturile din aer sau aerosoli, după care îi vor alerta pe purtători prin intermediul dispozitivelor lor mobile.

Agenţii patogeni respiratori care provoacă COVID-19 şi gripă se transmit prin aerosoli şi mici picături emise de persoanele infectate atunci când vorbesc, tuşesc sau strănută.

„Cercetări anterioare au arătat că purtarea măștii poate reduce riscul de răspândire și de contractare a bolii. Așadar, am dorit să creăm o mască care să detecteze prezența virusului în aer și să alerteze purtătorul”, a declarat Yin Fang, autorul studiului și cercetător în materiale la Universitatea Tongji din Shanghai.

Masca facială extrem de sensibilă este capabilă să măsoare urme de lichid de 0,3 microlitri, precum şi mostre gazoase la o concentraţie ultra-scăzută de 0,1 femtograme pe mililitru, potrivit unui studiu publicat săptămâna aceasta în revista Matter.

Pragul de detecţie pentru lichidul care conţine proteine virale într-o încăpere închisă este de ”aproximativ 70 până la 560 de ori mai mic decât volumul de lichid produs într-un singur strănut şi mult mai redus decât volumul produs prin tuse sau vorbire”, a spus Fang Yin.

Echipa lui Fang a proiectat un senzor de mici dimensiuni care conţine trei tipuri de molecule sintetice care pot recunoaşte simultan proteine de suprafaţă pentru SARS-CoV-2, H5N1 şi H1N1.

Odată ce aceste molecule detectează proteinele-ţintă, un tranzistor ionic integrat în mască va amplifica semnalul şi îi va alerta pe purtători, potrivit unui studiu.

Creatorii au spus că pot cu uşurinţă să adapteze dispozitivul portabil în scopul detectării unor noi virusuri respiratorii.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.