Experți britanici: Varianta Omicron ar putea provoca 75.000 de decese în Anglia în următoarele cinci luni

Varianta Omicron a SARS-CoV-2 ar putea provoca între 25.000 și 75.000 de decese în Anglia în următoarele cinci luni, dacă nu se impun restricții mai dure pentru limitarea pandemiei, au declarat experții guvernului britanic, relatează The Guardian.

Oamenii de știință de la London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM) au avertizat, de asemenea, că varianta Omicron, descoperită pentru prima dată în Africa de Sud, va deveni, probabil, dominantă în Regatul Unit până la sfârșitul lui decembrie.

Specialiștii estimează că, chiar și în cel mai optimist scenariu, infecțiile ar putea duce la un vârf de peste 2.000 de internări zilnice în spital, cu un total de 175.000 de internări în spital și 24.700 de decese între 1 decembrie și 30 aprilie.

Oamenii de știință, care consiliază guvernul ca parte a Grupului de consultanță științifică pentru situații de urgență (Sage) și a Grupului științific pentru modelarea gripei pandemice (Spi-M), au folosit date experimentale pentru a vedea cum ar putea decurge transmiterea Omicron pe măsură ce țara intră în 2022, fără restricții mai stricte dincolo de „planul B” al lui Boris Johnson.

„Acestea sunt estimări timpurii, dar sugerează că, în general, Omicron depășește rapid Delta prin eludarea vaccinurilor la un nivel substanțial”, a spus sâmbătă dr. Nick Davies, de la Centrul pentru Modelarea Matematică a Bolilor Infecțioase LSHTM, unul dintre inițiatorii cercetării.

„Dacă tendințele actuale continuă, atunci Omicron ar putea reprezenta jumătate din cazurile din Regatul Unit până la sfârșitul lunii decembrie”, a mai spus dr. Nick Davies.

Dozele booster oferă protecție suplimentară împotriva Omicron

De asemenea, cercetătorii au descoperit că dozele booster oferă protecție suplimentară împotriva variantei Omicron, cu o absorbție mai mare care poate reduce numărul de infecții, internări în spital și decese.

„O analiză detaliată sugerează că programul de administrare a dozelor booster este vital. Un scenariu contrafactual în care nu se administrează doze de rapel arată un vârf al spitalizărilor care ar putea fi de cinci ori mai mare decât scenariul cu doze booster”, a adăugat dr. Nick Davies.

Impunerea unor măsuri de control suplimentare la începutul anului viitor, dincolo de planul B, cum ar fi restricții care vizează activitatea restaurantelor la interior, închiderea unor locuri de divertisment și restricții privind numărul de persoane care se pot aduna într-un singur loc, ar reduce internările în spital cu 53.000 și decesele cu 7.600, estimează oamenii de știință.

„În scenariul nostru cel mai optimist, impactul Omicron la începutul anului 2022 ar fi redus cu măsuri ușoare de control, cum ar fi munca de acasă. Cu toate acestea, scenariul nostru cel mai pesimist sugerează că am putea fi nevoiți să suportăm restricții mai stricte pentru a ne asigura că NHS nu este copleșit. Purtarea măștilor, distanțarea socială și dozele de rapel sunt vitale, dar s-ar putea să nu fie suficiente”, a spus dr. Rosanna Barnard.

„Nimeni nu vrea să îndure o altă izolare, dar pot fi necesare măsuri de ultimă instanță pentru a proteja serviciile de sănătate dacă Omicron are un nivel semnificativ de evadare imunitară sau transmisibilitate crescută în comparație cu Delta”, a adăugat dr. Rosanna Barnard.

Profesoara Eleanor Riley, de la Universitatea din Edinburgh, a declarat, sâmbătă, că Omicron se răspândește atât de repede încât este „foarte probabil” ca oamenii să întâlnească pe cineva infectat cu varianta SARS-CoV-2, cu excepția cazului în care „duc o viață de pustnic”.

Riley a avertizat, de asemenea, că „mulți oameni” ar putea ajunge în continuare la spital, chiar dacă se constată că Omicron provoacă simptome mai ușoare decât varianta Delta.

„Cred că nimeni nu ar trebui să trăiască cu gândul că nu se va infecta. Cred că situația s-a schimbat”, a spus Eleanor Riley, la BBC Radio 4.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.