Cercetătorii au descoperit o posibilă cauză care declanșează scleroza laterală amiotrofică

Oamenii de știință au descoperit o posibilă cauză care ar sta la baza sclerozei laterale amiotrofice (SLA).

O echipă de cercetători de la Universitatea Exeter a găsit dovezi că această afecțiune ar fi legată de un dezechilibru al colesterolului și al altor grăsimi din celule. Oamenii de știință spun că descoperirea ar putea duce astfel la o diagnosticare mai precisă și la noi tratamente.

Scleroza laterală amiotrofică, precum și alte patru afecțiuni din același grup afectează aproximativ 5.000 de persoane în Marea Britanie și provoacă peste 2.000 de decese pe an. Boala afectează celulele nervoase din creier și măduva spinării care coordonează mușchii și provoacă slăbiciune musculară și rigiditate. Până acum nu s-au descoperit nici cauzele bolii, nici un tratament care să o stopeze.

 

 Ce s-a descoperit?

 

Cercetătorii spun că și-au dat seama că 13 gene – care, dacă sunt modificate, pot provoca afecțiunea – sunt direct implicate în procesarea colesterolului. Ei spun că teoria lor ar putea ajuta la prezicerea evoluției și a gravității bolii, dar și la monitorizarea efectului potențialelor medicamente. Teoria a fost prezentată într-o lucrare publicată în “Brain: A Journal of Neurology”.

„De ani de zile, știm că un număr mare de gene sunt implicate în scleroza laterală amiotrofică, dar până acum nu a fost clar dacă există o cale de bază comună care să le conecteze.”, a afirmat autorul principal al studiului, prof. Andrew Crosby.

Dr. Emma Baple, tot de la Școala Medicală de la Universitatea Exeter, a declarat: „În prezent, nu există tratamente disponibile care să pducă la regresia sau care să poată preveni progresia acestui grup de tulburări”.

La rândul său, dr. Brian Dickie, director de cercetare la Asociația Sclerozei Laterale Amiotrofice este de părere că lucrarea ridică o serie de idei interesante. “Momentan, nu este clar dacă dezechilibrul observat este o cauză sau o consecință a bolii. Așteptăm cu nerăbdare să vedem rezultatul unor cercetări suplimentare în acest domeniu.”, a afirmat Dickie.

 

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.