Cercetătorii au descoperit o genă principală care ar putea ajuta la restabilirea auzului pierdut ca urmare a îmbătrânirii

Aproximativ 8,5% dintre adulții cu vârsta cuprinsă între 55 și 64 de ani din SUA suferă de o pierdere a auzului invalidantă. Procentul crește la aproape 25% în cazul celor cu vârsta cuprinsă între 65 și 74 de ani și la 50% la cei cu vârsta de 75 de ani și peste această vârstă, după cum raportează Centers for Disease Control.

Pierderea auzului din cauza îmbătrânirii sau a expunerii prelungite la zgomote foarte puternice este un fenomen ireversibil, atrag atenția oamenii de știință. Și asta deoarece cercetătorii nu au reușit până acum să reprogrameze celulele existente pentru a se dezvolta în celulele senzoriale ale urechii externe și interne (esențiale pentru auz) odată ce acestea mor.

Acum, însă, oamenii de știință de la Northwestern Medicine au reușit să descopere o singură genă principală care programează celulele și care ar putea ajuta la restabilirea auzului, potrivit sciencedaily.com care citează Northwestern University.

Studiul a fost publicat în revista Nature pe 4 mai 2022.

Potrivit Northwestern University, în prezent, oamenii de știință pot produce o celulă de păr artificială a urechii interne și externe, dar aceasta nu se diferențiază într-o celulă interioară sau exterioară, care asigură diferite funcții esențiale pentru a produce auzul. Descoperirea este un pas major spre dezvoltarea acestor celule specifice, spun autorii studiului.

Moartea unor celule specifice produse de cohlee sunt cel mai adesea cauza surdității și pierderii auzului. Celulele se dezvoltă în embrion și nu se reproduc. Celulele secțiunii exterioare se extind și se contractă ca răspuns la presiunea undelor sonore și amplifică sunetul pentru celulele secțiunii interioare. Celulele interioare transmit acele vibrații neuronilor pentru a crea sunetele pe care le auzim.

Oamenii de știință din Northwestern au descoperit că atunci când gena descoperită (TBX2) este exprimată, celula devine una interioară. Când gena este blocată, celula devine o celulă exterioară. Capacitatea de a produce una dintre aceste celule va necesita un cocktail de gene, a spus Jaime Garcia-Anoveros, profesor de anestezie, neurologie și neuroștiințe la Northwestern University Feinberg School of Medicine și autor principal al studiului.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.