Cercetătorii testează un dispozitiv robotic care i-ar putea ajuta pe pacienții cu scleroză multiplă

Un dipozitiv robotic care îi ajută pe pacienții cu scleroză multiplă este testat în Marea Britanie. O problemă neurologică pe termen lung afectează creierul și măduva spinării, cauzând o serie de simptome, inclusiv dificultăți în mișcare și echilibru. Unii pacienți cu scleroză multiplă ajung în scaunul cu rotile, dar există speranța că tehnologia de ultimă generație îi poate ajuta să învețe să meargă din nou. Dispozitivul nou inventat este un exoschelet – un cadru din plastic și metal, care este fixat de picioare și în jurul părții inferioare a trunchiului, susținându-l.

 

Robotul care ajută pacienții cu afecțiuni neurologice

 

Mecanismul are părți electronice și motoare, care preiau o mare parte din efortul de a sta în picioare și de a merge. Tehnologia poate fi folosită și de cei cu picioare slăbite sau paralizate, care au suferit accidente vasculare cerebrale, leziuni ale măduvei spinării și alte afecțiuni neurologice. Pe cei cu scleroză multiplă, robotul îi oprește să cadă atunci când fac exerciții de întărire a musculaturii. Robo-picioarele sunt în prezent testate de douăzeci de persoane cu scleroză multiplă, ca parte a unui studiu efectuat în Marea Britanie, la Spitalul din Kent și Canterbury.

Peste o sută de mii de oameni din Marea Britanie sunt diagnosticați cu scleroză multiplă. Unul dintre efectele bolii este slăbirea mușchilor, cauzată de nivelul redus de activitate. Pacienții cu scleroză multiplă au o mobilitate redusă din cauza oboselii, a afectării nervilor și a echilibrului slab cu care se confruntă.

„Dacă cineva nu-și folosește mușchii, acești mușchi se vor degrada și își va pierde coordonarea”, explică dr. Mohamed Sakel, director de neuroreabilitare la East Kent Hospitals University NHS Foundation Trust.

Pacienții cu scleroză multiplă fac de obicei fizioterapie pentru a-și spori puterea musculară. Cu toate acestea, mulți se tem să nu cadă în timp ce fac exerciții, când stau în picioare, ridică greutăți cu brațele sau să arunce și să prindă o minge. Alții ajung într-un punct în care nu le pot face deloc fără să se ridice la sol.

 

Cum funcționează robotul

 

Robotul care îi reînvață pe pacienții cu afecțiuni neurologice să meargă este controlat de un joystick și îi sprijină în timp ce stau jos, stau în picioare, se plimbă și se întorc.

“Echilibrul depinde de activitatea mușchilor de bază din corp. Exoscheletul Rex ajută pacienții să reînvețe să folosească mușchii abdominali – de exemplu, atunci când trec de la o poziție de ședere la o poziție în picioare – fără să-și facă griji că vor cădea.”, spune dr. Sakel, citat de Daily Mail.

Dispozitivul costă aproximativ o sută de mii de lire sterline și este unul dintre puținele exoschelete care se află pe piață. Deocamdată, noua tehnologie nu este disponibilă pe scară largă, dar dr. Sakel speră că testul va demonstra cât de utile ar putea fi aceste aparate.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.