Cercetătorul Octavian Jurma atrage atenția din nou că pandemia de COVID-19 nu s-a terminat și că în toamnă ne vom confrunta cu un al șaselea val care, cel mai probabil, va debuta la finalul lunii august.
„Pandemia nu s-a terminat. Valul 6 este aproape o certitudine în toamnă și va debuta probabil la finalul lunii august. Nu știm sigur ce variantă va provoca valul 6. Știm sigur că nu mai avem niciun mijloc de a limita impactul valului 6, pentru că pandemia s-a terminat pentru autorități și nimic nu le va convinge să nege negația”, a scris pe pagina sa de Facebook cercetătorul Octavian Jurma.
Cercetătorul vine și cu unele recomandări de evitare a consecințelor grave ale noului val. Purtea măștii de protecție și accelerarea campaniei de vaccinare anti-COVID-2 sunt două dintre aceste recomandări.
”Ce am putea face să prevenim un nou dezastru în toamnă? Exact ceea ce ar fi trebuit să facem vara trecută ca să prevenim dezastrul din toamna trecută. Aceasta ar însemna păstrarea măștilor în interior, accelerarea campaniei de vaccinare și screening epidemiologic la intrarea în țară pentru a întârzia importul noilor versiuni. La aceste măsuri minimale poate fi adăugată și procurarea din timp a noilor antivirale, care va fi principalul instrument de reducere a mortalității în țările cu rată mare de vaccinare”, a mai precizat Jurma.
În acest context, cercetătorul îndeamnă populația să nu fie refractară la vaccinare.
”În primul rând să eviți spitalizarea. E important să îți faci boosterul: șansa să nu te mai infectezi o dată până la finalul anului este aproape zero și o să ai nevoie de cât mai multă protecție imunitară. În al doilea rând eviți infectarea. Păstrează masca FFP2 la interior, în spațiile publice și în mijloacele de transport în comun. O faci să îți protejezi familia dar și ca să protejezi familia altora”, a mai menționat cercetătorul.
În ceea ce privește administrarea dozei a patra de vaccin anti-COVID-19 (al doilea booster), cercetătorul spune că aceasta ar trebui administrată doar dacă există o recomandare medicală ferma. Al doilea booster oferă o perioadă limitată de protecție suplimentară și e de preferat să fie făcut înainte de valul 6, probabil înainte de deschiderea școlilor când începe de obicei valul epidemic în România, după cum a mai spus Octavian Jurma.
Pe de altă parte, Octavian Jurma spune că până la finalul săptămânii sau cel târziu săptămâna viitoare incidența națională va scădea sub 0,5 la mie. Acest aspect ar însemna ieșirea din valul 5, care a fost prelungit de eliminarea tuturor măsurilor de prevenție în perioada sărbătorilor.
”Vestea bună este că până la finalul săptămânii (cel târziu săptămâna viitoare) incidența națională va cobori sub 0.5 la mie și vom ieși probabil din valul 5 pe baza datelor oficiale. Din păcate, eliminarea tuturor mpsurilor de prevenție în perioada sărbătorilor precum și din școli a dus la prelungirea valului 5-Omicron cu cel puțin patru săptămâni și la formarea unui platou care durează de trei săptămâni. Sunt doar două luni de la abandonarea oficială a măsurilor de sănătate publică în pandemie și declararea închiderii pandemiei din motive de inconveniență politică. Din păcate, singura pandemie care s-a terminat este cea din 1918, pentru ca cea din 2020 este bine mersi și produce noi tulpini într-un ritm amețitor”, a mai scris cercetătorul.
Cercetătorul a făcut o trecere în revistă și noilor variante ale virusului SARS-CoV-2.
”De la 8 martie 2022 până acum, pandemia a produs zeci de noi variante ale armelor sale (virusurile) dintre care 3 au acum propriile clade (ramuri): 22A – corespunde BA.4 (Pango), 22B – corespunde BA.5 (Pango) și 22C – corespunde BA.2.12.1 (Pango). BA.2 este acum peste 95% dominantă în România. BA.2 este cel mai mare pericol pe care îl avem în față și a ajuns să aibă peste 40 de versiuni în circulație, multe cu subversiuni (da, avem nu numai BA.2.40 dar și BA.2.40.1). Dintre acestea cea mai amenințătoare este BA.2.12.1 (BA.2 + mutația Spike L452Q), care are avantaj de peste 50% față de BA.2 și devine rapid dominantă în SUA. BA.4 și BA.5 sunt de asemenea mai infecțioase decât BA.2 și produc un nou val în Africa de Sud. Este o situație similară cu cea de anul trecut în care am asistat la o „diversificare” în primăvară cu apariția variantelor Alpha, Gamma și Beta pentru ca în final Delta și Omicron să producă valurile de toamnă. Diferența principală este că acum în loc de tulpini candidate avem ramuri întregi candidate la următorul val de toamnă. Din fericire nu avem încă confirmate în România BA.4 sau BA.5. Știm asta pentru că de două săptămâni INSP monitorizează și aceste variante”, a mai scris cercetătorul.