Ceremonia „Controlează-ți Diabetul”, organizată de Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice

Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice (SRDNBM), în colaborare cu Sănătatea Press Group, a organizat, luni seară, ceremonia „Controlează-ți Diabetul”, în contextul Zilei Mondiale de Luptă Împortiva Diabetului, o manifestare ce a adus în atenție rolul prevenției, dar și al controlului eficient pentru o calitate a vieții cât mai bună a persoanelor cu diabet.

Evenimentul a reunit medici, autorități, reprezentanți ai societății civile și ai asociaților de pacienți, precum și jurnaliști.

„Noi toți cei prezenți în această seară aici, medici, autorități, reprezentanți ai societății civile și ai asociațiilor de pacienți, jurnaliști suntem împreună pentru a putea aduce în atenția opiniei publice importanța conștientizării impactului pe care diabetul îl are la nivel populațional. Cifrele privind prevalența diabetului la nivel global, dar și în țara noastră, sunt alarmante, gândindu-ne că practic unul din 10 adulți prezintă diabet.  La sfârșitul anului 2021, Federația Internațională de Diabet a arătat existența a 537 de milioane de persoane cu diabet zaharat. De aceea, un diagnostic precoce al diabetului zaharat ar putea să câștige ani de viață și, totodată, calitate a vieții persoanelor cu diabet zaharat”, a declarat prof. univ. dr. Gabriela Radulian, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

De asemenea, „ne dorim să schimbăm paradigma legat de ceea ce înseamnă prevenție și educație, ca și politică centrală în abordarea acestei afecțiuni”, a subliniat prof. univ. dr. Gabriela Radulian.

„Doar așa putem reusi în lupta cu diabetul. Schimbarea declanșează progresul, iar în această seară noi toți putem să fim parte a începutului schimbării. Să aducem, practic, prevenția și educația pe primele locuri și, bineînțeles, noi medicii, alături de persoanele cu diabet, să realizăm ceea ce ne dorim, acel management centrat pe pacient”, a precizat prof. univ. dr. Gabriela Radulian.

Informarea şi educația în rândul publicului larg cu privire la ceea ce înseamnă importanţa și mai ales prevenția diabetului este reprezentată, în principal de îmbunătaţirea stilului de viaţă, a subliniat președintele SRDNBM.

„Este necesară realizarea de programe de educație medicală continuă pentru medici, ceea ce noi ca Societate profesională dezvoltăm periodic, dar este nevoie și de noi programe educaționale adresate persoanelor cu diabet, cu implicarea acestora, (..)  ca parte integrantă a abordării holistice a acestuia. Diabetul este o afecțiune cu implicații importante atât la nivelul persoanei cu diabet și a familiei acesteia, cât și la nivelul societății, având totodată un puternic impact și asupra sistemelor de sănătate”, a afirmat președintele SRDNBM.

Conf. univ. dr. Diana Loreta Păun: Soluțiile digitale contribuie la îmbunătățirea calității și continuității îngrijirii diabetului

Orice oportunitate de promovare a prevenției și educație pentru sănătate trebuie valorificată, a declarat conf. univ. dr. Diana Loreta Păun, consilier prezidențial – Departamentul Sănătate Publică din cadrul Administrației Prezidențiale.

„Ziua Mondială a Diabetului are potențialul de creștere a gradului de conștientizare a importanței prevenției diabetului, dar și de înțelegere a problemelor cu care se confruntă pacienții cu diabet. Reducerera riscului de a dezvolta diabet este prima prioritate logică pentru o abordare sustenabilă, iar educația este fundamentală în acest sens. O politică unitară de prevenție și educație pentru sănătate constituie premisa pentru o reconstrucție rezilientă. (…) Soluțiile digitale contribuie la îmbunătățirea calității și continuității îngrijirii diabetului, sunt cost eficiente și reduc presiunea asupra sistemelor de sănătate și asupra resursei umane. Acestea rămân, însă, inaccesibile pentru prea multe persoane cu diabet”, a afirmat conf. univ. dr. Diana Loreta Păun.

Alături de prevenție și educație, accesul echitabil la îngrijire de calitate este esențial în managementul diabetului, a mai spus conf. univ. dr. Diana Loreta Păun.

Prof. univ. dr. Viorel Jinga: Este de datoria noastră, a tuturor, să dezvoltăm tot mai mult și continuu relația dintre medic și pacient

Prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” a subliniat, la rândul său, importanța unor campanii de informare și prevenție, „într-un context global în care diabetul câștigă tot mai mult teren”.

„Cu toate că medicina secolului XXI aduce în sfera acestei patologii o multitudine de terapii inovatoare, descoperiri revoluționare – de la zi la zi, ați văzut că apar noi metode de tratament care cresc calitatea vieții pacienților – suntem încă departe de a pune verdictul vindecat în numeroasele forme pe care ni le dezvăluie diabetul. (…) Dacă medicina se bazează pe certitudini, ce vor avea întotdeauna ca bază fundamentală a progresului evoluția noastră empirică, consider că este de datoria noastră, a tuturor, să dezvoltăm tot mai mult și continuu relația dintre medic și pacient, printr-o puternică și reciprocă empatie”, a afirmat rectorul UMF „Carol Davila”.

Prof. univ. dr. Bogdan Timar: Educația este foarte importantă pentru pacient, dar și pentru viitorul medic, pentru viitorul profesionist în domeniul sănătății

Prof. univ. dr. Bogdan Timar, decanul Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara a sublinat că educația este extrem de importantă nu doar pentru pacient, ci și pentru „viitorul medic, pentru viitorul profesionist în domeniul sănătății”.

„În cadrul Facultății de Medicină am implementat, începând cu acest an, cea mai extensivă curriculă de pregătire a studentului la Medicină, în tematica diabetului zaharat. Este vorba despre 84 de ore de pregătire în diabet, nutriție, boli metabolice, alături de 28 de ore de pregătire în ceea ce înseamnă alimentația sănătoasă și șapte ore de pregătire cu privire la principiile de stil de viață sănătos. Este un pas mic, dar unul important de implementare de politici publice de sănătate, deoarece, cu siguranță, această educație este foarte importantă pentru pacientul nostru, dar este, în același timp, extrem de importantă pentru viitorul medic, pentru viitorul profesionist în domeniul sănătății, întrucât acesta va lucra zilnic cu persoane cu diabet zaharat, indiferent de  specialitatea pe care o va urma în cadrul pregătirii din Rezidențiat. Sunt mulți pași care trebuie făcuți în continuare. Pot să vă asigur că Facultatea de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara va fi în prima linie a luptei împotriva efectelor nefaste pe care le poate produce diabetul zaharat, atunci când nu este îngrijit așa cum ar trebui”, a declarat prof. univ. dr. Bogdan Timar, decan al Facultății de Medicină Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara.

Președintele CMR: Resursa umană este deficitară și repartizată dezechilibrat

Președintele Colegiului Medicilor din România, prof. univ. dr. Daniel Coriu, a atras atenția asupra resursei umane, „care este deficitară și, mai ales, repartizată dezechilibrat”.

„Avem în jur de 900 de diabetologi în România, însă majoritatea sunt concentrați în zonele universitare. Avem județe, precum Tulcea sau Giurgiu, unde sunt doar trei diabetologi. Este destul de greu să faci față”, a declarat președintele CMR.

„Un obiectiv important este traseul pacientului. Pacientul nou diagnosticat cu diabet zaharat sau pacientul care își descoperă complicațiile – neurologice, vasculare, nefrologice, cardiace. Unde trebuie să meargă? Și aici intervine echipa multidisciplinară: bineînțeles medicul de familie, medicul diabetolog, neurolog, cardiolog, nefrolog, chirurgul vascular, oftalmologul, toți sunt implicați în gestionarea acestor complicații. Dacă avem astfel de centre în România? Avem, dar sunt foarte puține. Și din nou vorbim despre inechitatea actului medical în România”, a afirmat prof. univ. dr. Daniel Coriu.

Prof. univ. dr. Cătălina Poiană: Politicile în privința diabetului trebuie să însemne prevenție, control și educație

Politicile în privința diabetului trebuie să însemne prevenție, control și educație, a declarat prof. univ. dr. Cătălina Poiană, președintele Societății Române de Endocrinologie și președinte al Colegiului Medicilor din Municipiul București.

„Când vorbim despre educatie, trebuie să ne gândim în primul rând la educația pacientului, de a îi asigura toate acele informații care îl ajută să recunoască semne și simptome, care îl ajută să ajungă devreme la medic pentru a se pune precoce diagnosticul de diabet și a se preveni pe cât posibil complicațiile de lungă durată ale acestei afecțiuni. Dar, în opinia mea, educația trebuie să meargă mai departe, și anume la nivel populațional”, a declarat prof. univ. dr. Cătălina Poiană.

Președintele CMMB a atras atenția asupra tratamentelor minune promovate pe internet, așa numitele „leacuri care vindecă multe boli, inclusiv diabetul”.

„Conform Federației Internaționale de Diabet, una din cinci căutări pe Google pentru termeni legați de diabet conțin informații neadevărate sau greșite despre această afecțiune și mai ales despre managementul acestei afecțiuni. Ceea ce înseamnă că profesioniștii din sănătate trebuie să lucreze la capitolul informării populației. (…) Medicul și pacientul trebuie să facă o echipă și doar împreună pot ajuta, printr-o bună comunicare, la un management adecvat al acestei afecțiuni”, a subliniat președintele CMMB.

Președintele CNAS: Cheltuielile cu tratamentul curativ al diabetului zaharat s-au triplat în ultimii 15 ani

Cifrele legate de incidența și prevalența diabetului zaharat sunt alarmante, a declarat conf. univ. dr. Adela Cojan, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

„Peste jumătate de miliard de oameni de pe glob sunt afectați de această maladie, care pentru început nu doare, nu te face să te prezinți la medic, dar, pe măsură ce evoluează, poate avea efecte devastatoare asupra organismului. Și în Uniunea Europeană prevalența diabetului este una destul de ridicată. În România, în jur de 1,4 milioane de cetățeni beneficiază de tratamentele curative decontate din fondul național unic de asigurări sociale de sănătate, fie că sunt antidiabetice orale, fie că sunt medicamente insulinice. Cheltuielile cu tratamentul curativ al diabetului zaharat, nu numai în România, ci în întreaga Uniune Europeană, s-au triplat în ultimii 15 ani.

Îngrijorător este că faptul că crește ponderea copiilor diagnosticați cu această maladie, a atras atenția președintele CNAS.

„Într-adevăr, aici trebuie să punem mult accentul pe prevenție. Lucrul acesta îl facem noi în prezent (…) Odată cu modifcarea legislației, consultațiile de prevenție ale medicilor de familie în momentul de față prevăd acea identificare, acea evaluare a factorilor de risc asociați bolilor cronice cu impact major în sănătatea publică, inclusiv asociați diabetului zaharat. Este vorba despre cuantificarea și decontarea consultației de prevenție, care devine obligatorie o dată pe an la persoanele în vârstă de peste 40 de ani și o dată la trei ani, pentru persoanele cuprinse între 18 și 40 de ani”, a explicat președintele CNAS.

Maria Mesaroș: Avem tratamentele cele mai bune, dar nu avem programe de educație a pacienților

Reprezentanții asociațiilor de pacienți au subliniat nevoia unor programe de educație a persoanelor cu diabet.

„Noi cerem ca educația să fie decontată pentru fiecare pacient în parte și nu numai, educația trebuie făcută și familiei persoanei cu diabet, pentru o aderență mult mai mare. Avem tratamentele cele mai bune, s-au făcut progrese în privința tratamentelor, avem tot ce trebuie, dar nu avem educația. Am ajuns la aceste aparaturi – pompe de insulină, senzori, dar lipsește educația. Pentru ca nici costurile să nu crească și mai mult, trebuie să facem ceva de acum. Ce să facem? Educație și prevenție, ca să nu apară și acele complicații ale diabetului, care aduc și alte dizabilități pacienților”, a precizat Maria Mesaroș, președinte Federația Asociațiilor Diabeticilor din România.

Prof. univ. dr. Cornelia Bala: Trebuie să recunoaștem potențialul pe care educația îl are în a modifica viitorul

Prof. univ. dr. Cornelia Bala a subliniat, de asemenea, potențialul pe care educația îl are în a modifica viitorul.

„Acest lucru se poate întâmpla pentru viitorul foarte apropiat și mediu, reducând nivelul complicațiilor acute, complicațiilor cronice, crescând speranța de viață a persoanelor cu diabet. Și aici am înregistrat câteva progrese. De câteva zile am lansat forma digitalizată a ghidului pentru persoanele cu diabet (…), astfel încât să creștem accesul unei anumite părți a persoanelor cu diabet și la această formă de educație. Dar, adevăratul potențial al educației este acela de a influența viitorul populației generale, prin  prevenirea cazurilor noi de diabet zaharat. Aici este marea luptă, unde avem nevoie de toți partenerii, de media, de societatea civilă, de asociațiile persoanelor cu diabet, care știu cel mai bine ce este de făcut în acest domeniu. Încă o veste bună este faptul că a început să se lucreze la normele de aplicare a Legii prevenției și depistării precoce a diabetului zaharat”, a declarat prof. univ. dr. Cornelia Bala, membru în Comitetul Director al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

Evenimentul s-a încheiat cu un concert extraordinar, susținut de Orchestra Medicilor „Dr. Ermil Nichifor”.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.