România, la fel ca întreaga lume, se confruntă în prezent cu o adevărată epidemie a bolilor cronice netransmisibile, iar Societatea de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice se află în prima linie a luptei împotriva diabetului zaharat. Este mesajul transmis de prof. univ. Romulus Timar la ceremonia de deschidere a lucrărilor celui de-al 45-lea Congres Național al organizației.
Unul dintre cei mai importanți factori în acest sens o reprezintă existența unei rețele de medici specialiști de diabet la nivelul tuturor județelor țării. Un alt element demn de notat este faptul că, în România, există centre clinice de diabet în muncipiile reședință de județ. În plus, există specialitatea diabetologie de sine stătoare, precum și programe naționale care asigură un acces liber, gratuit, la toate tipurile de insulină, dar și de medicație modernă non-insulinică, a adăugat prof. dr. Timar.
În ceea ce privește planurile de viitor, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice și-a prezentat viziunea și prioritățile Este vorba despre prevenția diabetului zaharat, depistarea lui precoce, screeningul complicațiilor, educația și automonitorizarea.
Tocmai pornind de la aceste lucruri, Societatea de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice și-a propus, la al 45-lea său Congres Național, ce are loc până sâmbătă la Sibiu, o dezvoltare pe mai multe direcții. “Prima este cea de educație (…). Altă direcție pe care o consider foarte importantă, alături de educație, este de a sprijini cercetarea științifică desfășurată la noi în țară. Iată de ce am organizat sesiuni de prezentări de lucrări științifice originale. Iar la sfârșitul Congresului doresc să premiem cele mai bune prezentări orale originale și cele mai bune postere bazate pe cercetare originală. O altă direcție importantă este cea de colaborare (…), fiind prezenți la acest congres invitați de marcă din Statele Unite și din Europa”, a spus prof. univ. Timar la ceremonia de deschidere a Congresului.
Un loc important îl ocupă și colaborarea cu alte societăți, precum Societatea Română de Cardiologie, Societatea de Nefrologie, Gastroenterologie, Neurologie, Chirurgie Vasculară, Dermatologie sau Medicina de Familie, a adăugat el.
Mesajele autorităților
“Preocuparea în zilele noastre este aceea de a avea sisteme de sănătate sustenabile, iar instrumentele adecvate sunt (…) prioritizarea prevenției, prin educarea populației, în vederea menținerii propriei sănătăți și prin alocări financiare mai mari pe această arie”, a fost mesajul din partea Președinției române, transmis de dr. Diana Loreta Păun, consilier de stat. Ea a insistat asupra importanței pregătirii medicale continue, inclusiv prin manifestări de tipul Congresului Național al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.
Ministrul de Finanțe Eugen Teodorovici a vorbit despre subprogramul național de finanțare a senzorilor pentru monitorizarea contantă a glicemiei, cât și a pompelor de insulină cu dispozitive de monitorizare continuă pentru copii și tineri cu diabet de tip I. El a criticat faptul că, deși acest subprogram a fost aprobat și există fondurile necesare, nu au fost derulate încă toate achizițiile publice necesare la timp. În România sunt aproximativ 3.500 de copii cu diabet zaharat de tip I.
Oficialul a evocat și posibilități de finanțare, din fonduri europene, a unor campanii de prevenire a diabetului sau a schemelor de cercetare în domeniul diabetului.
În cursul ceremoniei oficiale de deschidere a Congresului au fost acordate o serie de distincții pentru merite deosebite în domeniul diabetologiei. Astfel, doamna dr. Adriana Rusu a primit Premiul pentru Tineret, doamna conf. univ. dr. Magdalena Moroșanu Premiul Anual, domnul prof. dr. Stuart Brink Premiul Diabetes Honoris Causa, iar doamna dr. Minola Strugariu Premiul pentru Profesiunea de Medic. Doamnei conf. dr. Anca Pantea Stoian și jurnalistei Andreea Stroe le-au fost decernate premii speciale, în timp ce doamna dr. Gabriela Crețeanu este laureata Marelui Premiu.