Cerneală de tatuaj care reacționează la modificările glicemiei și albuminei

Oamenii de știință germani au inventat un tatuaj care își schimbă culoarea în așa fel încât să reflecte fluctuațiile glicemiei și albuminei în sânge. Până în acest moment, tatuajul a fost testat cu succes doar pe pielea de porc, potrivit www.diabetes.co.uk.

 

Tatuajul, un prim pas pentru tehnologii viitoare care să ușureze viața pacienților

 

Echipa de la Universitatea Tehnică din Munchen, condusă de dr. Ali Yetesen,  a folosit o cerneală care își modifică culoarea și  care reacționează la schimbări în cazul a trei biomarkeri din fluidul interstițial: glucoza, albumina și pH-ul.

Glucoza în  lichidul interstițial scade și crește ca răspuns la fluctuațiile nivelului de glucoză din sânge.  Iar tatuajul reflectă aceste schimbări, prin schimbarea culorii de la galben la verde închis.

În ceea ce privește senzorul pentru albumină (marker al bolilor renale), acesta reacționează la schimbări căpătând culoarea verde.

În cazul pH-ului, senzorul din tatuaj devine galben atunci când nivelul pH-ului este normal.

Deocamdată, cerneala din tatuaj poate reveni la culoarea inițială numai în cazul senzorului pentru pH.  Însă oamenii de știință spun că studiul reprezintă un prim pas în dezvoltarea unor tatuaje viitoare care să ajute pacienții cu diabet sau boli renale să-și managerieze afecțiunile în timp real.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.