Cert-Ro: Valul de atacuri informatice care vizează spitalele din România se află în top trei cele mai grave astfel de episoade de la începutul anului

Valul de atacuri informatice care vizează spitalele din România se află în top trei cele mai grave astfel de episoade de la începutul anului, a anunțat directorul general al Cert-Ro, Cătălin Aramă.

Potrivit lui, atacurile sunt de ordinul unităților și au fost raportate ieri, iar echipe de specialiști sunt în contact cu spitalele care au cerut ajutor.

În instituțiile vizate sunt criptate foarte multe date, însă volumul exact și tipul acestora sunt încă în curs de analiză.

Directorul Cert-Ro a atras atenția că virusul identificat nu blochează și back-up-ul, dacă este ținut offline, separat de sistemul infectat.

“Potrivit reglementărilor în vigoare, spitalele se încadrează în categoria operatorilor de servicii esențiale (…) și trebuie să ia măsurile necesare pentru protejarea împotriva unor astfel de atacuri. Tocmai de aceea și raportarea incidentelor este obligatorie către Cert-Ro, pentru a avea cunoștință de astfel de incidente”,  a declarat Cătălin Aramă, director general Cert-Ro.

“Dacă toate măsurile de siguranță ar fi fost la un nivel ridicat, toate soluțiile ar fi fost actualizate, probabil că nu am fi ajuns în astfel de cazuri. Dar, o componentă importantă este eroarea umană. De exemplu mailuri deschise, care aveau atașate fișiere necorespunzătoare”, a precizat el.

Cătălin Aramă a atras atenția că instituțiile, inclusiv cele din domeniul sanitar, au o serie de vulnerabilități față de astfel de atacuri: sisteme care nu sunt actualizate, care nu au soluții antivirus instalate și actualizate sau care nu respectă politicile de securitate care impun inclusiv realizarea periodică a acestor back-upuri de date.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.