CGMB: Programe de recuperare oncologică pentru 2.500 de persoane

2.500 de persoane vor putea beneficia de programe pentru recuperare oncologică, iar 400 de un program pentru testarea genetică la cancerul de sân, pe parcursul anilor 2023-2024, după ce consilierii municipali ai Capitalei au aprobat două hotărâri în acest sens.

Programele vor fi derulate de Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti. Programul pentru testarea genetică la cancerul de sân are prevăzut un buget total de 4,9 milioane de lei, iar cel pentru recuperare oncologică de 14,6 milioane lei, potrivit Agerpres.

Primul proiect se va derula prin unităţile sanitare publice şi/sau private cu profil oncologic, specializate în efectuarea testelor moleculare, cu care ASSMB va încheia un contract de afiliere. Sprijinul financiar acordat va fi de 12.350 de lei/beneficiar şi va fi decontat către unităţile sanitare.

Conform referatului de aprobare, testul molecular este recomandat pacientelor recent diagnosticate cu cancer mamar. El oferă informaţii suplimentare despre probabilitatea de reapariţie a cancerului de sân în următorii 10 ani. În cadrul testelor din laborator sunt examinate celulele din tumoră şi astfel se obţin mai multe informaţii despre: riscul de recidivă ca urmare a anumitor tratamente; cât de bine funcţionează un anumit tratament în cazul pacientului; dacă tratamentele specifice ţintite pot fi mai mult sau mai puţin eficiente.

Informaţiile ajută clinicianul în alegerea unei variante terapeutice eficiente, „evitându-se toxicităţile non-necesare”, se explică în document. Astfel, în cazul unui cancer mamar cu receptori hormonali pozitivi, se poate evita chimioterapia.

Beneficiarii proiectului sunt pacienţii cu domiciliul stabil în Bucureşti sau viza de reşedinţă obţinută cu cel puţin şase luni înainte de depunerea cererii, cu vârsta peste 18 ani, diagnosticaţi cu cancer mamar în stadii incipiente, cu tumori până în 5 cm (T1-T2), ganglioni axilari negativi sau pozitivi, receptori hormonali pozitivi sau negativi.

Sprijinul financiar acordat prin cel de-al doilea program este de 5.850 lei/beneficiar/pachet de servicii şi va fi decontat către unităţile sanitare publice şi/sau private afiliate în cadrul proiectului.

Fiecare pacient, în funcţie de recomandările medicului oncolog curant, va putea beneficia de un pachet de servicii medicale compus din:

  • 10 şedinţe de kinetoterapie – 135 lei/şedinţă
  • 10 şedinţe de drenaj limfatic manual – 170 lei/şedinţă
  • 10 şedinţe de consiliere psihologică – 250 lei/şedinţă
  • o consultaţie de nutriţie oncologică – 300 lei

Beneficiarii proiectului sunt pacienţii, cetăţeni romani, cu domiciliul stabil în Bucureşti sau viza de reşedinţă obţinută cu cel puţin şase luni înainte de depunerea cererii, diagnosticaţi cu diferite forme de cancer, cu indicaţie medicală de la medicul oncolog curant.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.