Cheltuielile individuale pentru sănătate în Uniunea Europeană: pentru majoritatea populației, nu constituie o povară

Mai mult de jumătate din cetățenii Uniunii Europene afirmă că sumele pe care le-au plătit pentru a beneficia de îngrijiri medicale nu au reprezentat o povară financiară, conform datelor publicate la 19 februarie de Eurostat, Biroul Statistic European. Doar 11% au perceput cheltuielile pentru sănătate ca pe o povară grea asupra bugetului familiei.

Datele au fost obținute prin sondaj, în toate statele membre UE, și se referă la anul 2017.

 

Îngrijiri medicale

 

Conform datelor Eurostat, impactul cel mai acut al cheltuielilor pentru îngrijiri medicale a fost resimțit în familiile de două persoane în care cel puțin una avea 65 de ani sau mai mult (13% au raportat o povară financiară grea), în gospodăriile de două persoane fără copii (12%), dar și familiile cu doi adulți și cele cu copii (10%).

Pe țări, Cipru s-a detașat de celelalte state membre UE (cu 39% povară grea), urmat de Bulgaria (32%) și Italia (29%); în România, procentajul a fost de 13,9%. Țările nordice (și nu numai ) s-au situat în extrema cealaltă – 86% din respondenți nu au resimțit o povară în cheltuielile pentru sănătate în Danemarca, Suedia și Slovenia, 85% în Estonia și 84% în Franța (doar 39,7% în România).

Îngrijirile medicale la care se face referire în sondaj sunt cele individuale, precum investigații sau tratamente. Sunt incluse aici servicii curative, de reabilitare, de îngrijire pe termen lung, servicii de sănătate mintală și servicii de prevenție. Nu sunt incluse serviciile dentare și medicamentele.

 

Servicii stomatologice

 

În privința serviciilor stomatologice, tot Cipru este țara în care povara financiară a fost resimțită cel mai mult (47% au răspuns că este o povară financiară grea), dar și respondenții din Italia (39%), Letonia (36%) și Spania (34%) au resimțit cheltuielile pentru medicina dentară. Proporția a fost de 19% în România. De partea cealaltă, tot țările nordice (79% în Danemarca, 77% în Olanda și Suedia) deschid plutonul statelor europene cu cei mai mulți oameni pentru care cheltuielile pentru servicii de stomatologie nu constituie o povară (doar 34,4% în România).

La nivelul Uniunii Europene, 48% din populație nu a resimțit o povară, în vreme ce 35% din respondenți au resimțit o oarecare dificultate financiară și 17% o povară grea cu cheltuielile stomatologice.

 

Medicamente

 

Aproape jumătate din respondenți (49%) nu au considerat o povară cheltuielile cu medicamentele, dar 39% au resimțit o oarecare povară financiară, în vreme ce 13% au avut dificultăți cu aceste cheltuieli.

Țările în care costurile cu medicamentele au fost mai sever resimțite au fost Polonia (40%), Cipru (34%), Bulgaria (33%) și Letonia (30%). De cealaltă parte, 90% din francezi, 84% din danezi și 78% din suedezi nu au resimțit o povară în cheltuielile pentru medicamente, conform statisticilor Eurostat. În România, 11,4% au resimțit o povară grea, iar 44,2% nu au resimțit o povară.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.