China ia măsuri pentru limitarea răspândirii coronaviruslui

China a anunțat că sunt luate măsuri pentru răspândirea infectării cu coronavirusul 2019-nCoV. Numărul deceselor provocate de acesta a ajuns la nouă, iar cazurile la care a fost confirmat virusul se apropie de 500. S-au raportat cazuri în 13 provincii din China. Pe plan internațional, a apărut primul caz în Statele Unite, după ce fuseseră confirmate infecții în Japonia, Thailanda, Taiwan și Coreea de Sud. S-a infirmat suspiciunea la un bărbat din Australia, care sosise din China.

Virusul, care a plecat dintr-o piață de pește și animale vii din orașul Wuhan, se răspândește pe cale respiratorie, cel mai probabil. Există însă și riscul unei mutații. A fost interzis comerțul cu animale vii, precum și aducerea acestora în oraș. Au fost interzise toate evenimentele publice din oraș, mai ales că un templu din Wuhan este loc de pelerinaj și a atras anul trecut 700.000 de turiști. De asemenea, au fost interzise excursiile în afara orașului, cei 11 milioane de locuitori au fost rugați să nu îl mai părăsească, iar celor care aveau de gând să îl viziteze li s-a cerut să renunțe la planurile lor.

Orașul Wuhan, aflat în centru Chinei, este un important nod de transporturi. Au fost instalate scannere de febră la principala gară feroviară din oraș și sunt filtre pentru a li se lua temperatura șoferilor, pe autostradă.

Virusul, numit 2019-nCoV, este tratat ca o boală de clasa A, ceea ce înseamnă că autoritățile pot pune în carantină pacienții și izola zonele contaminate.

Organizația Mondială a Sănătății se reunește de urgență, pentru a stabili dacă emite o alertă de sănătate la nivel internațional, la fel cum a făcut în cazul gripei porcine și al ebola.

În Rpmânia, Ministrul Sănătății, Victor Costache, a cerut pregătirea unui set de măsuri pentru intervenția sistemului de sănătate publică în cazul apariției îmbolnăvirilor cauzate de noul coronavirus.

Între timp, INSP a trimis direcțiilor de sănătate publică definiția de caz pentru a putea fi informate unitățile sanitare de la nivel național. De asemenea, Ministerul Sănătății în colaborare cu MAE au emis atenționări de călătorie.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.