Chirurgia în epilepsie. Ce ar trebui să știm

Chirurgia în epilepsie este cea mai eficientă metodă de tratament, atunci când cel puțin două medicamente anti-epileptice nu au reușit să controleze convulsiile, explică specialiștii în epilepsie.

Altfel spus, chirurgia este recomandată în epilepsia refractară sau epilepsia rezistentă la medicamente. Așadar, chirurgia epilepsiei nu reprezintă prima linie de tratament.

Chirurgia epilepsiei este o procedură prin care se îndepărtează o zonă a creierului în care apar convulsii cu scopul de opri aceste crize convulsive sau de a limita severitatea acestora, potrivit epiexpert.ro.

Crizele epileptice apar în urma unei activități anormală a anumitor celule cerebrale numite neuroni, iar tipul intervenției chirurgicale depinde de localizarea neuronilor care declanșează criza, dar și de vârsta pacientului.

Potrivit sursei citate, chirurgia rezectivă este cea mai frecventă intervenție chirurgicală pentru epilepsie și constă în îndepărtarea unei mici porțiuni a creierului în care apar convulsii.

”Chirurgia rezectivă se efectuează cel mai adesea pe unul dintre lobii temporali, o zonă care controlează memoria vizuală, înțelegerea limbajului și emoțiile. Are ca rezultat lipsa convulsiilor pentru aproximativ două treimi dintre oameni. Studiile arată că, dacă nu aveți convulsii în primul an după operația la lob temporal, probabilitatea de a nu avea convulsii la doi ani este de 87% până la 90%. Dacă nu ați avut o criză în doi ani, probabilitatea de a fi …. liber de crize este de 95% la cinci ani și de 82% la 10 ani”, se explică pe epiexpert.ro.

O altă modalitate constă în terapia termică interstițială cu laser. Aceasta este o intervenție chirurgicală mai puțin invazivă, care utilizează un laser pentru a identifica și distruge o mică parte a țesutului cerebral. Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) este utilizată pentru a ghida laserul, pe care îl folosește chirurgul.

Se poate apela, de asemenea, la stimularea profundă a creierului. În cadrul acestei proceduri este implantat permanent în creier un dispozitiv, cu scopul de a elibera semnale electrice regulate, care perturbă activitatea anormală, care provoacă convulsii. Generatorul, care trimite impulsul electric, este implantat în piept.

De obicei, perioada totală de spitalizare pentru majoritatea operațiilor de epilepsie este de aproximativ trei sau patru zile. În primele săptămâni după operație este necesar să vă odihniți și să vă relaxați cât mai mult, ulterior puteți reveni la activitățile zilnice dar în mod treptat.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.