Cîmpeanu, despre ordinul comun privind deschiderea școlilor: Regulile de distanțare vor fi adaptate realităților școlii românești

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că ordinul comun cu ministrul Sănătății privind deschiderea școlilor, care va fi gata în această seară, va prevede situațiile în care se suspendă cursurile și se trece din nou în online, precum și regulile de distanțare, despre care Cîmpeanu a repetat că trebuie să fie adaptate la „realitățile școlii românești”. Potrivit ministrului, se va pune accent pe purtarea măștii și aerisirea sălilor, iar acolo unde există bănci de doi elevi, vor sta câte doi elevi în bănci.

Ordinul „va trebui să fie foarte clar, ușor de înțeles și să fie aplicabil. Atâta vreme cât voi considera, poziționându-mă din punctul de vedere al unui director sau rector, și nu voi înțelege ce trebuie să aplic prin acest ordin, eu nu voi semna acest ordin”, a avertizat Sorin Cîmpeanu, miercuri, într-o conferință de presă.

Întrebat dacă în ordinul comun al Ministerului Educației și al Ministerului Sănătății va fi prevăzut câți elevi vor avea voie maximum într-o clasă, ministrul a răspuns „cu siguranță da”.

Cîmpeanu a amintit faptul că „90% din școlile din România au bănci de doi elevi. Dacă sunt bănci de doi elevi, vor sta doi elevi în bancă, accentul se va pune pe portul măștii. De asemenea, o altă măsură simplă ține de aerisirea, ventilația sălilor de clasă”, a mai spus acesta.

„Se va face recomandarea ca mobilierul să fie asezat cat mai distanțat posibil. Este irealist să pretinzi distanțare fix de un metru” a mai spus Sorin Cîmpeanu, adăugând că este importantă distanțarea între grupurile diferite de elevi.

În ceea ce privește situația în care vor exista cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, ministrul a declarat că cel mai probabil se va decide ca la două cazuri de elevi de infectare per clasa să se suspende prezența fizică timp de 14 zile pe clasa, iar dacă în aceeași școală sunt mai multe clase în care apar cel puțin două cazuri în fiecare clasă, se va suspenda prezența fizică vreme de 14 zile în întreaga școală.

„În ceea ce-i privește pe profesori, deoarece au o mobilitate mai crescută, la două cazuri confirmate în rândul cadrelor didactice se va suspenda activitatea timp de 14 zile în toată școala”, a mai precizat ministrul.

Cîmpeanu: Elevii care au contraindicaţii medicale nu vor veni la şcoală

Ministrul Educaţiei a adăugat că elevii care au contraindicaţii medicale nu vor veni la şcoală, iar pentru aceştia rămân valabile adeverinţele medicale de la începutul primului semestru.

„Nu vor veni la şcoală nici elevii care au aparţinători în familie cu aceste vulnerabilităţi, lucru ce îi împiedică să intre în colectivitate, şi nici elevii care prezintă simptome specifice în anumite zile, caz în care nu este necesar să avem astfel de adeverinţe. Se recomandă apăsat să nu intre în colectivitate. De asemenea, profesorii cu vulnerabilităţi medicale sunt nevoiţi să prezinte certificate care să ateste acest lucru de la un medic de medicina muncii, pentru că un ordin de ministru, fie el şi comun, nu poate schimba o lege şi profesorii care au simptome, la fel ca şi elevii, iarăşi, nu se vor prezenta în comunitate. Toate aceste elemente vor conduce la o micşorare a presiunii numărului de elevi în clasă, pentru că, sunt convins, vor fi situaţii, nu puţine”, a menţionat ministrul.

Sorin Cîmpeanu a declarat că nu știe dacă testarea elevilor cu teste antigen va fi reglementată prin ordinul comun.

„Partea de testare este foarte importantă, susținem proiectul Ministerului Sănătății de testare cu teste antigen. Acestea există. Dar avem nevoie de personal”, a răspuns Cîmpeanu unei întrebari, amintind că medicii și asistenții școlari trebuie să revină de la DSP-uri, unde au fost detașați, în școli.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.