Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a reiterat, luni, că noul an școlar va începe pe 13 septembrie „cu prezență fizică pentru absolut toți preșcolarii și pentru absolut toți elevii, fără niciun fel de diferențiere”. Ministrul a precizat că ordinul comun privind regulile de protecție sanitară în unitățile de învățământ va fi semnat miercuri.
„Vom încerca să acoperim absolut toate situațiile posibile cu care ne putem întâlni pe parcursul anului școlar 2021-2022. Toate aceste lucruri vor fi clarificate și făcute public cunoscute miercuri, la ora 10, odată cu semnarea ordinului comun ministrul Educației – ministrul Sănătății”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
Ministrul a dat asigurări că există „stocuri suficiente” de măşti de protecţie care vor fi puse la dispoziţia şcolilor.
„Există stocuri suficiente măşti de protecţie, există câteva milioane de măşti de protecţie în rezerva de stat gestionată de DSU, există la MS, există la autorităţi locale. Pe de altă parte, am lansat o interogare în tot sistemul de educaţie către toate inspectoratele şcolare judeţene pentru a ne spune ce stocuri de măşti au. Şi Ministerul Educaţiei s-a implicat, a semnat contracte de donaţii şi sponsorizare în beneficiul inspectoratelor şcolare acolo unde stocurile au fost mai reduse, iar astăzi în şedinţa de Guvern va fi promovată o reglementare prin care autorităţile locale vor pune la dispoziţia şcolilor măşti de protecţie. Există stocuri, ştim exact pe fiecare judeţ, de 500.000, 600.000, 700.000 de măşti în fiecare judeţ. Acestea vor fi puse la dispoziţie şcolilor pentru asigurarea protecţiei sanitare pentru elevi şi pentru cadre didactice”, a mai arătat ministrul.
Cîmpeanu a mai afirmat că orice elev, profesor şi angajat din sistemul de învăţământ va fi testat în măsura în care va prezenta simptome.
„Orice elev, profesor, orice angajat din sistemul de învăţământ va fi testat în măsura în care va prezenta simptome sau în măsura în care va fi contact al unor cazuri confirmate. Asta este regula la acest moment. Există teste suficiente, au existat întotdeauna, factorul limitativ a fost însă pentru elevi acordul părinţilor, considerându-se drept invazive acele teste care se folosesc în prezent, teste PCR”, a susţinut ministrul.