Cîmpeanu: Voi propune ca în localităţile cu rata de incidenţă mai mică de 3 la mie să nu se țină cont de pragul de vaccinare

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, propune ca în localităţile în care incidenţa cazurilor COVID-19 este mai mică de 3 la mie să se renunţe la pragul minim de vaccinare de 60% pentru personalul didactic, astfel încât orele de curs să se desfășoare cu prezență fizică.

“În măsura în care autorităţile sanitare sunt de acord, voi propune următorul lucru: în localităţile în care rata de incidenţă este mai mică de 3 la mie să se poată renunţa la acest prag minim de vaccinare. În acest fel, am putea da posibilitatea acelor localităţi din mediul rural în care nu sunt infectaţi, dar nici suficient de mulţi vaccinaţi, să poată deschide şcoala cu prezenţă fizică. Atrag atenţia că tocmai în aceste şcoli din mediul rural predarea online este cea mai deficitară”, a afirmat Sorin Cîmpeanu, luni, la un post de televiziune.

Ministrul a precizat că va face propunerea către ministerul Sănătății și CNSU, însă, cel puțin în această săptămână, școlile vor fi deschise după regulile cunoscute.

“Nu pot să vă dau niciun orizont de timp pentru că această decizie nu ţine doar de propunerea Ministerului Educaţiei. Această decizie va trebui să fie analizată de către Ministerul Sănătăţii şi apoi de către CNSU”, a mai spus ministrul Educației.

În legătură cu stabilirea pragului de 3 la mie, Sorin Cîmpeanu a spus că „un prag trebuie să existe undeva, pentru a departaja ce se poate deschide cu prezenţă fizică”.

„Acelaşi lucru s-a spus şi atunci când am avut de ales între varianta 1 care ni s-a propus şi pe care am refuzat-o, ar ţine toate şcolile şi grădiniţele închise, ceea ce este inacceptabil pentru că în acest fel distrugem acest popor ţinând şcolile şi grădiniţele închise, şi varianta 2, care, de asemenea, nu era acceptabilă pentru că am fi negat pandemia, de a lăsa toate şcolile şi grădiniţele deschise. Trebuia un prag şi acel prag a fost de 60%, deşi OMS a recomandat 70% rată de imunizare pentru a asigura imunizarea de grup, cu luarea în considerare a persoanelor trecute prin boală, pentru că au fost dificil de monitorizat acele persoane trecute prin boală, cu sau fără certificare, am decis coborârea pragului la 60%, fără includerea acestor persoane trecute prin boală. Deci un prag trebuie să existe undeva pentru a departaja ce putem deschide cu prezenţă fizică, încercând să creăm un mediu cât mai sigur pentru elevi şi cadre didactice şi ce nu putem deschide cu prezenţă fizică. În final, această propunere este o tranziţie către normalitate, normalitatea fiind aceea în care toţi elevii şi copiii din grădiniţă merg la şcoală şi la grădiniţă”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației a menţionat că există şi şcoli în care, deşi rata de vaccinare este peste 60%, s-a luat decizia în interiorul şcolii de a rămâne în online.

„Avem astfel de situaţii, inspectoratele şcolare au aprobat solicitările consiliilor de administraţie. În Bucureşti sunt 27 de şcoli în care rata de vaccinare este peste 60% şi s-a cerut şi aprobat intrarea în online, pe baza unor deficienţe de resurse umane, spre exemplu, cazuri de infectare în rândul profesorilor sau de carantinare sau deficienţe de infrastructură. Am avut şi în Buzău astfel de situaţii, am mai avut în alte locuri, dar nu sunt foarte multe”, a adăugat Cîmpeanu.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.