Cîmpeanu: Vor fi achiziţionate 70 de milioane de teste pe bază de salivă pentru screening-ul infecţiei cu SARS-CoV-2 în şcoli

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, luni, că, în câteva zile, Autoritatea Naţională a Medicamentului urmează să stabilească tipul de teste non-invazive care vor fi folosite pentru screening-ul infecţiei cu SARS-CoV-2 în şcoli, circa 70 de milioane de teste trebuind să fie puse la dispoziţia unităţilor de învăţământ.

„Prim-ministrul a solicitat celeritate. E vorba de o achiziţie de nivel foarte mare, pentru că au rămas din cele 14 săptămâni de şcoală din semestrul I, care urmează să se încheie la finalul anului calendaristic, un număr de 11 săptămâni, (…) 3,2 milioane de beneficiari. Având în vedere că procesul de screening necesită posibilitatea de testare a tuturor, înseamnă circa 3,2 milioane de beneficiari în sistemul de educaţie, înmulţit cu doi, înseamnă 6,4 milioane de teste non-invazive necesare săptămânal şi, dacă vorbim de 11 săptămâni, rezultă 70 de milioane de teste non-invazive pe bază de salivă”, a explicat Cîmpeanu, într-o conferinţă de presă.

Ministrul a precizat că Autoritatea Naţională a Medicamentului urmează să stabilească tipul de test şi cerinţele minime de performanţă.

„Nu vor fi omologate. Ele vor fi autorizate pe baza identificării acestor cerinţe minime de performanţă şi a cerinţelor de reglementare, foarte importante. Sunt convins că vorbim de zile”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Ministrul a adăugat că se fac teste în şcoli, acolo unde există cabinete medicale, Ministerul Sănătăţii suplimentând, la finalul săptămânii trecute, cu 280.000 numărul de teste antigen aflate la dispoziţia şcolilor.

„Se adaugă celor minimum 5.000 de teste existente în fiecare judeţ. Aceste teste sunt în continuare la dispoziţia şcolilor. Aceste teste vor putea fi utilizate nu numai în cazul apariţiei unor persoane cu simptome, vorbim de elevi şi cadre didactice în egală măsură, ci vor putea fi utilizate, tocmai ce am transmis o instrucţiune către toate Inspectoratele şcolare judeţene, şi pentru testarea acelor elevi care vor să revină în cea de-a opta zi la şcoală, pe baza prezentării unui test negativ, test antigen negativ sau test PCT”, a indicat ministrul Educaţiei.

Potrivit lui Cîmpeanu, posibilitatea de revenire în cea de-a opta zi la şcoală, cu condiţia prezentării unui test PCR sau antigen rapid negativ, a existat din data de 13 septembrie. „Vreme de trei săptămâni, în toată România, nu am înregistrat nicio situaţie în care să se solicite efectuarea acestor teste. Nici măcar una, ca să înţelegem bine amploarea solicitării”, a mai spus ministrul Educației.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.