Cinci medicamente noi, introduse în Canamed de la 1 februarie

acces-medicamente

Ministerul Sănătății (MS) a introdus cinci medicamente noi în Canamed, de la 1 februarie 2020. În Monitorul Oficial nr. 45/22 ianuarie 2020 a fost publicat Ordinul privind modificarea și completarea anexelor 1 și 2 la Ordinul ministrului Sănătății nr. 1.468/2018 pentru aprobarea prețurilor maximale ale medicamentelor de uz uman, valabile în România, care pot fi utilizare/comercializate de către deținătorii de autorizație de punere pe piață a medicamentelor sau reprezentanți acestora, distribuitorii angro și furnizorii de servicii medicale și medicamente pentru acele medicamente care fac obiectul unei relații contractuale cu Ministerul Sănătății, casele de asigurări de sănătate și/sau direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București, cuprinse în Catalogul național al prețurilor medicamentelor autorizate de punere pe piață în România, a prețurilor de referință generice și a prețurilor de referință inovative.

Actul normativ prevede introducerea a cinci poziții noi în anexa nr. 1, după poziția 7.096. Este vorba de un produs pe bază de substanța activă vancomycinum, 500 mg (preț maximal 23,36 lei cu TVA) și 1 gram (33,20 lei) pulbere pentru soluție perfuzabilă; un produs pe bază de substanța activă dapsonum, 100 mg comprimate preț maximal 55,20 lei; un produs pe bază de substanța activă epinephrinum 0,1 mg/ml soluție injectabilă în seringă preumplută, preț maximal 777, 93 lei și unul pe bază de substanță activă nitroglycerinum 1ml/ml soluție perfuzabilă, preț maxim 92,36 lei.

Unul dintre medicamente are termen de valabilitate doar până la data de 1 aprilie 2020, în timp ce unul este valabil până la 3 decembrie 2020 și trei medicamente au termen de valabilitate până la data de 29 decembrie 2020.

De asemenea, în anexa 1 mai multe poziții au fost abrogate și a fost modificată și anexa 2. După poziția 1.523 a fost introdusă o nouă poziție: un produs pe bază de substanța activă epinephrinum 0,1 mg/ml soluție injectabilă în seringă preumplută (epinephrinum), preț de referință generic 648,7 lei.

Prețurile maximale stabilite în Canamed sunt obligatorii pentru deținătorii de autorizație de punere pe piață (DAPP) a medicamentelor, pentru distribuitorii angro și furnizorii de servicii medicale și medicamente din România care au relații contractuale cu Ministerul Sănătății, cu casele de asigurări de sănătate sau cu direcțiile de sănătate publică județene.

Ultima modificare realizată în Canamed a fost la 1 ianuarie 2020, când Ministerul Sănătății a introdus 40 de medicamente noi.

Corecția prețurilor din Canamed și din Catalogul Public a fost amânată până la data de 1 aprillie 2020. MS a invocat probleme tehnice ale aplicației de calcul care au dus la amânarea începerii calculului prețurilor de producător pentru medicamentele existente în Canamed și Catalogul public.

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.