Cinci spitale din București, printre care și Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale “Victor Babeș” au fost victime ale unor atacuri informatice

Cinci spitale din București, printre care și Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale “Victor Babeș” au fost victime ale unor atacuri informatice, a anunțat ministrul Sănătății, Sorina Pintea. Informația a fost transmisă ministerului ieri după-amiază.

Ea a precizat că a cerut direcțiilor de sănătate publică să transmită dacă în teritoriu există și alte spitale vizate.

Potrivit ministrului Sănătății, atacurile îngreunează activitatea spitalelor și pun în pericol pacienții. Sorina Pintea a explicat că sunt îngreunate procedurile de internare, externare și nu numai.

Oficialul a subliniat că este datoria spitalelor să își securizeze sistemele informatice.

 

Au existat cazuri când au fost plătite

 

Sorina Pintea a dezvăluit că au mai existat, în trecut, incidente izolate în care spitalele și-au pierdut datele în urma unor atacuri informatice. În aceste situații, informația a fost recuperată fie de informaticieni, fie contra-cost, de la hackeri.

Un exemplu este un spital din Sighetul Marmației, care a fost victimă a hackerilor în 2017. Ei au fost identificați și li s-a plătit suma de 10.000 de euro, de către spital. Conducerea unității a făcut plângere penală la DIICOT.

Și spitalul din Huși și-a pierdut complet datele, în urmă cu aproximativ o lună, potrivit MS. Informaticienii au reușit să le recupereze, iar situația este în curs de remediere încă.

 

Riscurile generate de atacuri informatice

 

Ministrul Sănătății a explicat că, dacă se pierd date referitoare la pacienți, se îngreunează procedurile de internare, externare, administrare a tratamentelor.

Hackerii pot fura și datele referitoare la salarizare, astfel că “sunt în pericol datele de acordare a salariilor”.

 

Reacția SRI

 

Potrivit SRI, sunt afectate de virusul de tip ransomware BadRabbit patru spitale din țară: Victor Babeș din București, precum și spitalele din Huși, Dorohoi și Cărbunești.

O echipă a plecat la Victor Babeș pentru a analiza situația și a ridica artefactele care permit înțelegerea modului cum are loc infecția și ce măsuri trebuie luate pentru a o opri.

Din analizele preliminare efectuate reiese faptul că, pentru oprirea infecției este suficientă instalarea oricărui produs antivirus recunoscut în domeniu.

“Cel mai probabil infecția se bazează pe inginerie socială (păcălirea utilizatorului) și nu pe exploatarea unei vulnerabilități a sistemului. Virusul nu este de mare complexitate, fiind detectabil de către orice produs antivirus clasic”, se arată în comunicatul SRI.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.