Cinci vieți salvate, cinci operații, un singur donator

Organele prelevate de la un donator în vârstă de 21 de ani aflat în moarte cerebrală au salvat cinci vieți, a anunțat astăzi, 31 octombrie, Agenția Națională de Transplant. Tânărul internat la Spitalul Județean Baia-Mare a fost declarat mort la 30 octombrie în urma unui traumatism cranio-cerebral.

Prin acest demers, cinci persoane au beneficiat de transplant de organe:  pulmonar, renal (două persoane), de cord și hepatic. Transplanturile au fost realizate în unități sanitare specializate din București, Cluj-Napoca și Târgu Mureș, se anunță într-un comunicat de presă emis de Ministerul Sănătății.

„România a reînceput să facă pași importanți în acest domeniu. Este a 45-a prelevare de organe de anul acesta. Este în continuare prea puțin, dar am încredere că, odată cu reorganizarea Agenției Naționale de Transplant și adoptarea legii transplantului, care a fost  finalizată și se află acum în proces de verificare din punct de vedere al tehnicii legislative, lucrurile se vor mișca mai repede”, a declarat ministrul sănătății, Sorina Pintea.

Organele prelevate de la tânărul donator au făcut posibilă realizarea celui de-al treilea transplant pulmonar efectuat în  România. O echipă de medici de la Spitalul Clinic „Sf. Maria” din București a efectuat în cursul zilei de azi dificilul transplant, beneficiarul fiind un pacient în vârstă de 34 de ani.

„Pe transplant pulmonar, vom începe o colaborare cu Ungaria, care în 17 octombrie ne-a transmis acceptul pentru ca zece pacienți să beneficieze de transplant pulmonar în perioada următoare. Am trimis și o solicitare către Eurotransplant, pentru inițierea unor discuții, deoarece vrem să aderăm la acest organism international”, a mai declarat Sorina Pintea, în comunicatul transmis de MS.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.