Cine ar putea fi noul comisar european pentru sănătate

Președintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va anunța astăzi împărțirea portofoliilor de comisari în viitorul Executiv european. Iar, dacă nu apare nimic neprevăzut, numele comisarului european pentru sănătate va fi Stella Kyriakides, o ciprioată în vârstă de 63 de ani.

Kyriakides s-a născut în Cipru, în perioada în care insula era sub stăpânire britanică și a studiat în Marea Britanie pentru a deveni psiholog de copii. Politician de carieră, ea este din 2013 vicepreședintele partidului Adunarea Democrată din Cipru și este considerată brațul drept al președintelui țării, Nicos Anastasiades. Potrivit site-ului politico.eu, Kyriakides are reputația de a fi un personaj de genul „Maica Tereza”, care încearcă să îi ajute pe alții fără a intra în conflict cu nimeni. De altfel, ea s-a îmbrăcat ca o călugăriță la parada carnavalului din Nicosia din 2018. Tot anul trecut, ea a propus un proiect de lege pentru dezincriminarea avortului în Cipru. La nivel european, aceasta ar fi poziția cea mai importantă ocupată de Kyriakides, care a mai fost și președinte al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, un organism cu atribuții reduse, însărcinat să ceară socoteală pe problemele drepturilor omului și ale statului de drept celor 47 de state euroepe membre.

 

Când se anunță oficial numele comisarilor europeni

 

După anunțul lui von der Leyen, Parlamentul European trebuie apoi să-şi dea acordul pentru întregul Colegiu al comisarilor în sesiunea pleanră din luna octombrie. Votul va fi precedat de audierea comisarilor desemnaţi în comisiile relevante ale Parlamentului European. Audierile vor avea loc în perioada 30 septembrie – 8 octombrie și vor dura, fiecare, aproximativ 3 ore. După stabilirea noii componențe, Comisia Europeană va intra în funcție la 1 noiembrie.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.