Un adevărat regal al științei al cărui coordonator ștințific local a fost conf.univ.dr. Anca Pantea Stoian, specialist diabetolog, președinte al Comisiei de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice a Ministerului Sănătății și vicepreședinte al CEDA: sălile au fost arhipline iar multidisciplinaritatea a fost elementul central al acestui Congres la care s-au înscris aproape 500 medici participanți la diversele sesiuni științifice cu tematici de interes precum cele de tip „state of the art”, – sesiuni de comunicări originale, e-poster sau work-shopuri „hand-to-hand”. Sfârșitul acestei săptămâni a însemnat și finalul ediției din acest an a celui de-al 54-lea Congres Central European Diabetes Association (CEDA) care s-a desfășurat, între 8 și 10 iunie, la Hotel PullMan din Capitală, organizatorul științific fiind Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, susținută de Sănătatea Press Group în calitate de manager de eveniment.
Ultima seară a evenimentului de prestigiu a fost marcat, printre comunicările înscrise în agendă, de sesiunea de premiere a posterelor și lucrărilor tinerilor medici – care constă în acordarea dreptului de participare gratuită la următorul Congres care se va desfășura la Palermo, în 2024; după închiderea ediției din acest an, atenția specialiștilor a fost captivată de un workshop de nutriție clinică pentru pacienții cu diabet zaharat unde numărul de locuri rezervat a fost aproape dublat, bucurându-se de un interes deosebit.
Câștigătorii premiilor CEDA 2023
CEDA 2023 și-a desemnat câștigătorii; în urma jurizării, coordonatorul ștințific local al evenimentului a înmânat diplome și premii următorilor participanți:
- Adina Mitrea – “The study of heart failure with mildly reduced ejection fraction in patients with type 2 diabetes”
- Cristina Bica – “Atherosclerotic cardiovascular disease in patients with type 2 Diabetes Mellitus –therapeutic perspectives”
- Maria Botan – “Neutrophil – to – lymphocyte ratio – a reliable marker for prediction of Diabetes Macrovascular complications”
- Dimitrios Tsilingiris – “Dysmetabolism-related early peripheral sensory dysfunction and its relationship to the development of diabetic peripheral neuropathy”
- Katarzyna Cyranka – “Quality of life in the course of one-year advance hybrid closed-loop system use in adults with type 1 diabetes previously naïve to diabetes technology – a milestone in the treatment of diabetes”
- Anamaria Meauca – “Implementing Pcsk9-I treatment in real-world scenarious-brief experience from a single centre”
În continuare, la sfârșitul manifestărilor amintite, conf.univ.dr. Anca Pantea Stoian a împărtășit, într-un scurt interviu acordat Sănătatea TV și RoHealthReview, eforturile și emoțiile care au condus la realizarea unui astfel de eveniment de prestigiu în comunitatea științifică internațională:
Reporter(rep.): Cum se stabilesc țările gazdă în cadrul CEDA
Conf.univ.dr. Anca Pantea Stoian: „Criteriile pentru stabilirea următorului congres precum și locația se supun la vot în bordul CEDA, pe baza unor propuneri. Agenda este deja realizată în avans pentru următorii trei ani, însă nu avem voie să detaliem acest aspect. Pot să spun doar că la bordul CEDA că miercuri, 7 iunie, s-a votat în unanimitate organizarea Congresului la Palermo, pentru anul 2024.
Mai mult, pe site-ul CEDA 2023 vor fi postate, cât de curând, toate detaliile în legătură cu următorul Congres.
În ceea ce privește modalitatea de alocare a conducătorului științific pentru fiecare congres, în general și în mod direct se atribuie unui membru de drept sau unui membru invitat în bordul CEDA. Așadar, domnul profesor Manfredi Rizzo este cel care va reprezenta CEDA în anul 2024, fiind direct desemnat să conducă și să organizeze științific congresul.”
Rep.: Cum s-au stabilit criteriile de jurizare pentru acordarea premiilor?
Conf.univ.dr. Anca Pantea Stoian: „Criteriile de jurizare sunt transparente, fiecare comisie de evaluare a fost a constat în prezența a doi chairmani care au evaluat pe o grilă de la 1 la 5 calitatea lucrării, a prezentării, calitatea științifică a lucrării respective.
Criteriile sunt publicate și pe site iar fiecare chairmain a fost train-uit pentru a putea înțelege cât mai bine și a aprecia cât mai corect această fiecare sesiune în parte; același lucru s-a întâmplat și pentru sesiunea de prezentări orale.
În ceea ce privește deliberarea – pentru că așa cum spuneam, au fost foarte multe lucruri bune – se face în cadru bordului CEDA.”
Rep.: Cum s-a derulat ultima zi a CEDA 2023?
Conf.univ.dr. Anca Pantea Stoian: „Ultima zi de Congres s-a terminat s-a terminat cu Adunarea Generală și ceremonia de închidere; a fost trecută în revistă toată activitatea ultimelor patru zile, începând cu prima zi care s-a desfășurat la Parlament – și a fost un preambul al Congresului, cum amintit în interviul anterior – cu evenimentele care au avut loc la acest Congres, faptul că au fost 17 sesiuni științifice de înalt rang științific. Informațiile și impresiile care au fost livrate de toți participanții au fost de la extraordinar în sus: au fost șapte sesiuni de postere – mai precis, 48 de postere au fost submise – trei sesiuni de prezentări orale dedicate tinerilor, care, într-un final, s-au concluzionat și cu acordarea a șase premii care au vizat cele mai bune lucrări atât din secțiunea de postere, cât și din secțiunea de prezentări orale.
A fost foarte greu de deliberat cui și cum să acordăm; comitetul și bordul CEDA, până la urmă a decis acordarea a șase premii egale(fără diferențiere între ele) pentru că a fost, cum spuneam, dificil să apreciem care a fost cea mai bună lucrare.
Am fi vrut să fie mai multe premii – cred că cinstit ar fi fost cel puțin zece însă faptul că CEDA v-a susține atât transportul celor care au câștigat premiile, cât și cazarea celor care vor participa anul viitor la CEDA 2024, în Palermo, evident că a trebuit să restrângem la șase premii așa cum inițial a fost votat în bordul CEDA.
Lucrările sunt de înaltă calitate științifică și, plăcut surprinzător, au fost medici tineri care au arătat o deosebită abilitate în prezentare dar și în adunarea Datelor iar succesiunea prezentărilor a fost extraordinară.
Nu pot decât să mă bucur pentru aceste aspecte: încă o dată spre, uimirea tuturor, încă din anul întâi de rezidențiat, să fie atât de bine implementate. Au fost și medici doctoranzi în ultimul an. Au fost premiați medici atât din România cât și din alte țări: au fost echilibrat distribuite aceste premii, astfel încât să putem acoperi o arie cât mai largă, cel puțin din perspectiva reprezentabilității în CEDA.
Mult decât atât, cred că ar fi bine de menționat că la finalul congresului s-a desfășurat cursul de nutriție clinică pentru pacientul cu diabet zaharat tip II – alt succes care și pe noi ne-a uimit: peste 60 medici s-au înscris, dornici să afle noutăți în ce privește abordarea tradițională a pacientului cu diabet zaharat tip II, dar și anumite aspecte care privesc componentele nutraceutice care își pot avea locul în dieta pacientului cu diabet zaharat tip II.
Iată că a fost un eveniment complex care a încercat să nu excludă niciun aspect în ceea ce privește atât diagnosticul managementului terapeutic, dar și abordarea nutrițională a pacientului cu diabet zaharat, atât în ceea ce privește pacientul cu complicații dar și fără.
Sesiunile multiple, inclusiv cu societatea Română de Cardiologie sau cu Societatea Internațională de Ateroscleroză sau cu colegii noștri de la Societatea de Endocrinologie au reputat un mare succes.
Aș vrea să menționez și să mulțumesc pe această cale, primul rând UMF “Carol Davila”, organizatorul științific al acest eveniment care s-a bucurat de atât de multe aprecieri. Totodată, trebuie să mulțumesc doamnei profesor Diana Loreta Păun care a făcut posibilă prezența Președenției României prin mesajele pe care le-a transmis celor prezenți la Congres! Mulțumesc domnului prof. univ. dr. Viorel Jinga – rectorul UMF „Carol Davila”, pentru susținerea necondiționată și pentru suportul care ni l-a acordat în organizarea acestui Congres și doamnei prorector – prof.univ.dr. Cătălina Poiană, pentru înalta ținută științifică și pentru mesajele de încurajare și susținere pentru participanții CEDA, sesiunea de Endocronologie închizând acest Congres într-un mod cât se poate de frumos.
Asta ne-am și dorit: să începem cu cei mai importanți reprezentanții din România și să închidem Congresul la fel.
Nu în ultimul rând, vreau să mulțumesc domnului ministru al Sănătății care a fost alături de noi, membrilor din Senatul României și Camera Deputaților, tuturor celor care ne-au fost alături de-a lungul acestei sesiuni extraordinare care a durat patru zile; așa cum spuneam, mi-e foarte greu acum să îmi adun toate cuvintele de mulțumire și dacă am omis pe cineva îmi cer îmi cer scuze dar în inima mea sunt recunoscătoare tuturor.”
Foto: Adrian CONSTANTINESCU