Cîțu: Guvernul va aproba, probabil, săptămâna viitoare, obligativitatea certificatului verde

Guvernul va aproba, cel mai probabil săptămâna viitoare, iniţiativele legislativele privind obligativitatea certificatului verde pentru COVID în cazul personalului medical şi al angajaţilor furnizorilor de servicii sociale şi le va transmite Parlamentului spre dezbatere şi adoptare, a precizat, marţi, premierul Florin Cîţu.

Premierul a participat la reuniunea Consiliului Naţional Tripartit de Dialog Social, în care liderul CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a solicitat ca actele normative să fie retrase de Guvern întrucât încalcă „prevederile legale şi convenţii internaţionale”.

„Reprezentanţii Guvernului au lansat două acte normative: o modificare la Legea 55 pentru asistenţă socială şi un proiect de lege – e complet separat, o iniţiativă guvernamentală – pentru modificarea legată de personalul din sistemul de sănătate. Am rugămintea să le retrageţi, să le discutăm serios, pentru că încalcă prevederile legale şi convenţii internaţionale şi bănuiesc că vreţi o construcţie normală, legală. Adică, suntem pentru vaccinare, deci noi susţinem, dar chestiunea vaccinării forţate sau transferării responsabilităţilor în sarcina salariaţilor fără respectarea problemelor de securitate în sănătate în muncă şi a prevederilor de cod, inclusiv desfacerea contractului individual de muncă, care este cea mai gravă, sunt chestiuni care vor crea prejudicii ideii de vaccinare”, a spus Bogdan Hossu la reuniune.

În replică, premierul a explicat că proiectele reprezintă variante ale Guvernului, care vor fi aprobate şi apoi transmise Parlamentului, care le poate aduce modificări înainte de a le adopta.

„Intenţia noastră este de a duce aceste iniţiative, pe care le vom aproba în şedinţă de guvern, în Parlamentul României, care este forul suprem legislativ al statului român şi acolo vom avea varianta finală. Este interpretarea… sunt nişte variante pe care noi luăm în calcul aici, la Guvern, dar vor fi prin proiect de lege, vor merge în Parlamentul României şi acolo, bineînţeles, în comisiile de specialitate puteţi să interveniţi şi să veniţi cu alte variante. Acum, putem să mai discutăm, ideea este că nu avem timp mult să mai discutăm, pentru că trebuie să le trimitem în Parlament. Dacă mai discutăm câteva luni de zile, nu mai au niciun sens aceste măsuri, de aceea noi mergem cu ele. Au fost în dezbatere publică, le găsiţi la Ministerul Sănătăţii în dezbatere publică. Nu o să fie acum, nu o să fie mâine, probabil că săptămâna viitoare, dacă aveţi o discuţie cu Ministerul Muncii şi cu Ministerul Sănătăţii, le puteţi discuta”, a declarat Florin Cîţu, potrivit Agerpres.

Anterior, tot marţi, ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat că proiectul de lege privind instituirea obligativităţii certificatului digital COVID pentru personalul medical reprezintă o măsură necesară în această perioadă a pandemiei.

„Ieri, Ministerul Sănătăţii a pus în transparenţă decizională proiectul de lege privind obligativitatea certificatului digital UE pentru personalul medical, respectiv pentru personal din IGSU şi Inspectoratul General de Aviaţie şi pentru personal din laboratoarele medicale. Este o măsură necesară în această perioadă. Este o măsură care se aplică pe perioada stării de alertă, un proiect legislativ care va fi introdus în Guvern şi cu care Guvernul se va prezenta în Parlament. (…) Proiectul de lege prevede, în cazul în care persoana respectivă nu este vaccinată şi nici nu a trecut prin boală, că trebuie să prezinte conducătorului unităţii, respectiv unităţii medicale, fie că vorbim de public, fie că vorbim de privat, trebuie să prezinte aceste teste. Testele se fac pe cheltuiala proprie. Statul pune la dispoziţie în mod gratuit vaccinul. Există această posibilitate”, a spus ministrul interimar.

Cseke Attila a subliniat că persoanelor din sistemul medical care nu sunt vaccinate, nu au trecut prin boală şi nu se testează li se vor suspenda contractele individuale de muncă timp de 30 de zile, măsură care ar putea fi urmată de încetarea contractelor de muncă.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.