Premierul Florin Cîţu a declarat că proiectul de lege privind testarea obligatorie pe cheltuială proprie a personalului nevaccinat din domeniul asistenţei sociale, sistemul medical şi educaţie este în procedură de avizare, adăugând că îşi doreşte ca luni să fie aprobat în Guvern şi transmis în procedură de urgenţă la Parlament.
„Eu cred că trece de Guvern ori mâine ori luni, depinde când ia toate avizele. Este în procedură de avizare. Începuse doar cu asistenţii sociali, ştiţi foarte bine, din centrele de bătrâni, după aceea a venit propunerea de la Ministerul Sănătăţii, cred că este în dezbatere publică proiectul la Ministerul Sănătăţii. Aş vrea să le avem pe toate până luni, să putem să îl trimitem în Parlamentul României în procedură de urgenţă pentru tot acest personal”, a afirmat Florin Cîţu, joi seară, la postul public de televiziune.
Întrebat dacă proiectul acoperă toată „plaja constituţională” având în vedere sancţiunile în cazul celor care nu se testează – suspendarea contractului de muncă pe 30 de zile şi după alte 30 de zile desfacerea contractului de muncă, dacă situaţia nu se rezolvă – premierul a spus: „Proiectul merge în Parlamentul României. Sunt comisii de specialitate, acolo pot fi puse amendamente care să îmbunătăţească proiectul de lege, ăsta este rolul Parlamentului României. După aceea, după ce o să fie votat în plen la Senat şi la Camera Deputaţilor, poate să fie promulgat, deci va trece prin filtrul Parlamentului, care este forul legislativ suprem al României”.
„Recomandarea Ministerului Justiţiei, de fapt cei de la Ministerul Justiţiei au spus că trebuie să fie proiect de lege, să meargă în Parlamentul României”, a susţinut Cîţu.
Premierul și-a exprimat speranța că proiectul nu va rămâne doar la stadiul de intenţie.
„Eu sper că nu, eu sper că în Parlamentul României sunt şi parlamentari responsabili. Sunt multe lucruri pe care trebuie să le facem în perioada următoare şi, ok, Guvernul vine cu propuneri, unele merg prin ordonanţă de urgenţă, altele merg prin proiectul de lege, numai că, dăm Guvernul jos, s-a terminat, nu mai putem să dăm nici ordonanţe de urgenţă. (…) Să ştiţi că dacă Parlamentul României vrea, deci dacă cei doi preşedinţi ai camerelor vor, acest proiect poate să treacă într-o săptămână jumătate. Noi am vrut ordonanţă de urgenţă, dar Ministerul Justiţiei a spus că nu se poate ordonanţă de urgenţă. (…) Până la urmă, să ştiţi că o măsură din aceasta, iarăşi, a trebuit să ne gândim foarte bine, era, bineînţeles, varianta extremă cu vaccinarea obligatorie. (…) Vom vedea dacă este varianta care va trece şi în Parlament poate oricine să depună acest amendament, să facă vaccinarea obligatorie. Proiectul care pleacă de la noi va pleca cu testarea”, a mai declarat Cîţu.