CMMB încurajează raportarea evenimentelor adverse asociate asistenței medicale și cere măsuri clare în acest sens

Colegiul Medicilor din Municipiul București (CMMB) încurajează unitățile și cadrele medicale să raporteze evenimentele adverse asociate asistenței medicale, iar autoritățile să implementeze condiții clare în acest sens, ”pentru că numai astfel pot fi înțelese problemele reale care stau la bază și căutate soluții eficiente pentru ele”.

”La fel ca în toate domeniile, comunicarea, transparența și dialogul, dar și reglementările adecvate sunt instrumente de bază pentru a crea și implementa condițiile necesare pentru un act medical în siguranță. Am ales profesia de medici pentru că punem pacientul mai presus de orice, astfel că niciun efort nu este și nu trebuie să fie prea mare pentru siguranța sa. Este nevoie de o abordare strategică și coordonată, de o cultură pentru siguranța pacienților, de identificarea celor mai dese cauze ale unor astfel de incidente și găsirea și implementarea unor soluții eficiente pentru a le evita, la toate nivelurile, de la cel al pacientului și aparținătorului, la cel al cadrului medical și până la un cel național. Și mai adaug ceva: siguranța pacientului nu trebuie să ne preocupe doar astăzi, doar săptămâna aceasta sau doar luna aceasta. Este și trebuie să fie preocuparea noastră, a cadrelor medicale, a managementului și a tuturor factorilor de resort clipă de clipă, pentru că este însuși centrul actului medical”, a declarat Prof. dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București, potrivit unui comunicat transmis în contextul Zilei Mondiale a Siguranței Pacientului.

Pe 17 septembrie, în întreaga lume se marchează Ziua Mondială a Siguranței Pacientului, o zi menită să atragă atenția asupra importanței politicilor și măsurilor pentru reducerea riscului de evenimente adverse asociate asistenței medicale.

”Siguranța pacientului poate fi definită ca fiind absența oricărui prejudiciu care poate fi prevenit la un pacient și reducerea riscului efectelor nocive asociate asistenței medicale la un nivel minim. Se știe că în România cultura raportării acestor evenimente adverse este încă la început. Cele mai recente date publice arată că în intervalul martie-septembrie 2020 au fost raportate de către unitățile medicale un număr de 2.620 astfel de incidente, dintre care 1.356 (51,76%) au avut ca și consecință asupra pacientului o infecție”, se arată în comunicatul citat.

Un raport recent al Organizației Mondiale a Sănătății a arătat că un număr mare de pacienți au de suferit sau chiar decedează anual din cauza evenimentelor adverse asociate asistenței medicale. În medie, potrivit estimărilor, costurile sociale provocate de astfel de evenimente se ridică la până la 2.000 de miliarde de dolari pe an.

”Siguranța pacientului necesită participarea activă a numeroși factori, de la pacienți și familiile lor, până la organizațiile guvernamentale, societate civilă și asociații profesionale. În aceste condiții, Colegiul Medicilor din Municipiul București își exprimă întreaga disponibilitate, în limitele competențelor sale, să se implice pentru o asistență medicală cât mai sigură pentru pacienții tratați în unitățile medicale din capitală”, precizează sursa citată.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.