CMR: Competențe limitate ale medicilor de familie la eliberarea de adeverințe medicale

Colegiul Medicilor din România atrage atenția medicilor de familie că nu sunt abilitați, conform curriculumului de pregătire, să emită adeverințe medicale care să precizeze sintagma: „apt de muncă”. Potrivit prevederilor H. G. nr. 355/2007 privind supravegherea sănătății lucrătorilor, numai medicii de medicina muncii sunt abilitați să completeze fișa de aptitudine și cu referire doar la un anumit loc de muncă, nu la capacitatea de muncă în general, se arată într-o informare semnată de președintele CMR, Gheorghe Borcean.

 

Competențe limitate pentru medicul de familie

 

Precizarea făcută de CMR vine în contextul în care, la încheierea unui contract de muncă, angajatorul solicită o adeverință care să certifice capacitatea de muncă. Astfel, ajung la medicii de familie persoane care solicită eliberarea unor asemenea adeverințe.

Medicii de familie pot însă folosi doar sintagma „clinic sănătos” sau pot preciza diagnosticul constatat sau confirmat de alte specialități medicale, nefiind curricular să folosească sintagma „apt de muncă”, arată Colegiul Medicilor din România.

În caz contrar, ei pot intra sub incidența dispozițiilor din Codul de deontologie medicală: „Sunt contrare principiilor fundamentale ale exercitării profesiei de medic, în special, următoarele acte: (…) emiterea unui document medical pentru care nu există competență profesională”.

 

Adeverințe pentru muncă

 

Colegiul Medicilor din România precizează, totodată, că pacientul are dreptul, conform H. G. nr. 140/2018, de a beneficia în mod gratuit (conform statutului de asigurat) de adeverință de încadrare în muncă pentru șomeri beneficiari ai pachetului de bază – iar medicul de familie are obligația corelativă de a elibera această adeverință.

În același timp, reglementările privind Procedura de primire și de soluționare a cererilor de loc de muncă sau indemnizație de șomaj prevăd, între actele necesare, și adeverința medicală din care să rezulte că persoana este clinic sănătoasă sau aptă de muncă ori că are eventuale restricții medicale. Procedura nu stabilește obligația medicului de familie de a elibera această adeverință, care totodată nu este una și aceeași cu cea menționată în H. G. nr. 140/2018.

 

Medicul de medicina muncii

 

În informarea emisă de CMR se mai arată că medicul specialist de medicina muncii, în baza fișei de solicitare a examenului medical la angajare, a fișei de identificare a factorilor de risc profesional, a dosarului medical și a examenelor medicale efectuate, completează fișa de aptitudine cu concluzia examenului medical la angajare: apt, apt condiționat, inapt temporar sau inapt pentru locul de muncă respectiv.

Medicul de medicina muncii poate solicita medicului de familie adeverință/scrisoare medicală care să ateste starea de sănătate a viitorului angajat.

În concluzie, în conformitate cu prevederile Legii nr. 418/2004 privind statutul profesional specific al medicului de medicină a muncii și H. G. nr. 355/2007 privind supravegherea sănătății lucrătorilor, examenul medical care să constate dacă o persoană este aptă/inaptă pentru muncă este de competența medicului de medicina muncii.

 

Adeverințe pentru sport

 

O altă precizare făcută de CMR vizează avizele date pentru efectuarea de efort fizic.

Potrivit Legii nr. 321/2007 privind organizarea și funcționarea cabinetelor de medicină sportivă, avizul medical „apt/ inapt de efort fizic” este emis de cabinetul de medicină sportivă în urma examinărilor clinice și paraclinice specifice, cu avizul medicului specialist, a colaborării cu alte specialități medicale, în funcție de particularitățile cazului. Pentru orele de educație fizică din școli, avizul medical poate fi eliberat de medicul școlar în colaborare cu medicii de specialitate.

Orice solicitare trebuie să fie întemeiată pe prevederile legale. CMR atrage atenția medicilor să dea curs solicitărilor doar în limitele competențelor.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.