CMR, cu prilejul Zilei Naționale a Transplantului: Pentru a da încredere activității de transplant trebuie să se asigure o transparență maximă

Colegiul Medicilor din România (CMR) transmite, cu prilejul Zilei Naționale a Transplantului, un mesaj de susținere a acestei activități în țara noastră și subliniază importanța dezvoltării centrelor de transplant prin infrastructură și personal, a accesului transparent al pacienților la listele de așteptare și a existenței campaniilor de informare cu privire la activitatea de transplant.

Totodată, CMR aduce în atenție și importanța și rolul transparenței în activitatea de transplant.

”Este importantă o monitorizare permanentă și vizibilă în sisteme de date informatice a pacienților care au nevoie de transplant, monitorizarea organelor care sunt disponibile la nivel național, în timp real și transparent. Pentru a da încredere activității de transplant trebuie să se asigure o transparență maximă.”, a declarat prof. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România.

Potrivit CMR, ”activitatea de transplant este una deosebit de complexă şi sensibilă, ce se organizează permanent contracronometru şi care trebuie să se desfășoare cu o precizie maximă. Pe lângă importanța înțelegerii și penetrării în cadrul societății a conceptului de transplant de organe, procedură prin care se salvează alte vieți, nu trebuie uitat că este nevoie de o resursă umană extrem de bine pregătită. În multe privințe, transplantul de organe presupune și echipe mixte, lucrul în echipă, colaborare între medici din diverse zone ale țării, totul într-un interval de timp foarte bine stabilit.”

Cu acest prilej, Colegiul Medicilor din România lansează un apel de înțelegere la nivelul societății cu privire la tot ceea ce reprezintă transplantul de organe, dar și un mesaj de susținere cu privire la dezvoltarea resursei umane implicate în transplantul de organe.

”Este greu, într-adevăr, să ne imaginăm când suntem sănătoși, ce se întâmplă cu  corpul nostru în eventualitatea în care suntem de acord cu donarea de organe. Dar, acest accept, această decizie este o decizie generoasă, o decizie superioară pentru condiția umană. Există în această lume, atât oameni dragi, rude – pacienți care așteaptă cu disperare un organ eligibil – pentru a trăi. Educarea societății noastre cu privire la acest concept – transplantul de organe – se datorează în cea mai mare măsură medicilor implicați în transplant și demersurilor organizațiilor pacienților cu transplant și, bineînțeles, unei părți din societatea civilă. Se datorează activității medicilor care au făcut pionierat în România, cât și succeselor medicilor care fac transplant astăzi, care se traduc prin vieți salvate.”, a mai precizat prof. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România.

Donarea de organe în România depinde foate mult de felul în care sunt percepute transplantul și rezultatele acestuia de către populație și, obligatoriu, de transparență. Însă, este nevoie și de informații în această direcție, de campanii de informare, astfel încât populația să înțeleagă și să accepte că poate salva o viață sau chiar mai multe vieți, dacă există compatibilitate, prin transplantul de organe.

La sfârșitul anului 2021, potrivit datelor disponibile, în România erau înregistrați doar 47 de donatori reali.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.