CMR: Este, poate, pentru prima dată când medicii sunt numiți și priviți de o parte dintre români drept torționari și asasini

Colegiul Medicilor din România (CMR) transmite un mesaj miercuri, cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătății, subliniind dificultățile cu care se confruntă corpul medical în contextul pandemiei de COVID-19 și îndemnând, în același timp, la înțelegere, răbdare și solidaritate pentru a putea depăși împreună această perioadă dificilă.

”Astăzi marcăm cu toții Ziua Mondială a Sănătății. De peste șapte decenii, 7 aprilie este momentul în care le spunem la „La mulți ani!” și le mulțumim tuturor cadrelor medicale, care își dedică zi de zi și clipă de clipă îngrijirii și salvării vieților omenești. Este momentul în care societatea își arată aprecierea pentru eforturile depuse de aceștia. Iată că este al doilea an consecutiv în care marcăm Ziua Mondială a Sănătății într-un context care ne pune la grea încercare pe noi toți deopotrivă: pandemia de COVID-19. Și este, poate, pentru prima dată când medicii sunt numiți și priviți de o parte dintre români drept torționari și asasini, când medicii sunt huiduiți și acuzați că au uitat principiul călăuzitor „Primum non nocere”. Medicii sunt nevoiți să asculte aceste acuzații deși, de peste un an de zile, au luptat pentru fiecare pacient, iar mulți dintre ei au ajuns în pragul burnout-ului”, se arată într-un comunicat de presă al CMR.

Totodată, CMR își exprimă îngrijorarea și asupra faptului că există medici care aleg să ignore medicina bazată pe dovezi, amintind acestora că ghidurile și protocoalele au în spate cercetări și analize riguroase. Mai mult,  reamintește că direcțiile prevăzute de ghiduri s-au dovedit, din informațiile existente la acest moment, a fi cele mai eficiente pentru pacienți și lansează un nou apel la responsabilitate.

”Cu toții, medici și pacienți deopotrivă, am obosit. Dar trebuie să continuăm cu toții lupta, pentru a putea depăși această perioadă dificilă și pentru speranța că anul viitor Ziua Mondială a Sănătății nu va mai sta sub semnul COVID-19. Societatea trebuie să respecte în continuare măsurile de protecție, să se prezinte la spital atunci când situația o impune și să aibă încredere în cadrele medicale și în actul medical”, a declarat prof. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România.

CMR mai spune, de asemenea, că există și o speranță de a opri pandemia, respectiv vaccinarea.

”Astăzi, de Ziua Mondială a Sănătății, Colegiul Medicilor din România vă urează, dragi colegi, „La mulți ani!”, să găsiți în continuare în voi resursele pentru a continua să luptați pentru fiecare pacient. Și vrem să vă mulțumim pentru tot ceea ce ați făcut și faceți. Gândurile noastre se îndreaptă astăzi și către cadrele medicale care au părăsit această lume în acest an. Fiecare dintre voi veți rămâne în sufletele noastre”, se mai arată în comunicat.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.