„Majoritatea medicilor din specialitățile clinice și paraclinice care lucrează în sistemul privat lucrează astăzi și în sistemul public. Ei folosesc aceleași cunoștințe profesionale și au în general același comportament uman în ambele locuri de muncă.” Precizarea vine din partea președintelui Colegiului Medicilor din România (CMR), dr. Gheorghe Borcean (foto), care susține că discuțiile lansate public în ultima vreme au creat ideea că sistemul medical privat ar fi mai performant prin dotări și prin calitatea umană și profesională decât cel de stat.
Este legal ca un medic să aibă mai multe locuri de muncă
Președintele CMR a mai precizat că este legal ca o persoană să aibă mai multe locuri de muncă, iar pacienții au posibilitatea să aleagă medicul și unitatea sanitară pe care o doresc.
„S-a mai afirmat că medicii ar fi prea obosiți, lucrând în sistemul public și în cel privat, că ar avea perfomanțe mai slabe la unul din locurile de muncă, dar și că ar transfera pacienți în privat pentru a obține anumite avantaje materiale. Aceste afirmații nedovedite nu pot constitui argumente pentru a limita dreptul medicilor de a lucra în cele două sisteme”, afirmă Gheorghe Borcean.
Abordare inadecvată a subiectului
„A lansa o astfel de discuție în cuprinsul căreia se enumeră și creșterile salariale substanțiale din sistemul public, constituie, în opinia noastră, o abordare inadecvată a subiectului”, susține Gheoghe Borcean.
Președintele CMR este de părere că autoritățile sanitare au în prezent toate mijloacele pentru a aprecia calitatea și cantitatea muncii fiecărui medic din sistemul public. Este doar o chestiune de voință politică pentru a face această evaluare, se arată în comunicat. De altfel, se mai precizează că CMR este interesat să participe la orice discuție oficială pe acest subiect.