CMR: Mecanism de alertă pentru medicii care au interdicții sau restricții de practică

Cazurile de restrângere sau de interzicere de către autorităţile sau instanţele judecătoreşti naţionale, chiar şi cu caracter temporar, a dreptului de practică a profesiei medicale pe teritoriul României sunt supuse procedurii mecanismului de alertă. Decizia privind gestionarea mecanismului de alertă emisă de Colegiului Medicilor din România (CMR) a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 881 din 18 octombrie 2018. Potrivit deciziei, aceleiaşi proceduri sunt supuse şi situaţiile în care expiră o interdicţie sau o restricţie, precum şi orice altă schimbare ulterioară a situaţiei iniţial comunicate.

Mecanismul de alertă presupune informarea de către CMR, prin intermediul Sistemului de informare a pieţei interne, a autorităţilor competente din statele membre ale Uniunii Europene cu privire la survenirea uneia dintre situaţiile care fac obiectul mecanismului de alertă. Totodată, colegiile teritoriale au obligaţia să transmită către CMR deciziile emise în urma soluționării cazurilor disciplinare, precum şi orice alte acte sau fapte juridice în legătură cu acestea, dar și depunerea unor contestaţii, formularea unor acţiuni de anulare, suspendări ale efectelor juridice, anulări dispuse de către autorităţile sau instanţele naţionale sau radieri.

La nivelul Colegiului Medicilor din România, în termen de maximum două zile de la înregistrare, deciziile comisiilor de disciplină, dar și alte solicitări care vizează aspectele ce fac obiectul mecanismului de alertă vor fi înaintate de departamentul juridic, împreună cu un aviz juridic privind propunerea de declanşare sau de nedeclanşare a mecanismului de alertă, către persoana desemnată cu gestionarea Sistemului de informare a pieţei interne. În măsura în care se decide declanşarea mecanismului de alertă se vor transmite exclusiv informaţiile prevăzute la art. 4113 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, atât cu privire la aplicarea unor restrângeri sau interziceri ale activităţii profesionale, cât şi în ceea ce priveşte modificarea unor informaţii anterior comunicate.

Procedura mecanismului de alertă poate cuprinde și orice altă comunicare oficială făcută de către altă autoritate naţională ori instanţă judecătorească către colegiile teritoriale sau CMR şi care vizează interzicerea, în întregime sau în parte, chiar şi cu caracter temporar, a dreptului de practică a profesiei medicale pe teritoriul României sau anularea totală sau parţială a titlului în temeiul căruia se exercită profesia. În plus, colegiile teritoriale trebuie să informeze Colegiul Medicilor din România cu privire la primirea oricărei informări oficiale referitoare la interzicerea, chiar şi cu caracter temporar, a dreptului de practică a profesiei medicale pe teritoriul României de către o autoritate sau instanţă naţională.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.