CMR publică o propunere de reglementare pentru extinderea competențelor pentru personalul care îngrijește pacienți COVID-19

Colegiul Medicilor din România (CMR) a publicat o propunere de reglementare pentru extinderea competențelor pentru personalul care îngrijește pacienți infectați cu SARS-CoV-2, pe fondul unor resurse medicale limitate, inclusiv resurse umane, după o întâlnire între președintele CMR, prof. dr. Daniel Coriu și ministrul Sănătății, dr. Nelu Tătaru.

Prof. dr. Daniel Coriu a înaintat Ministerului Sănătății o propunere de adoptare prin Ordonanță de Urgență a unor reglementări în domeniul sanitar, cu referire strictă la asigurarea resurselor de personal medical și la suspendarea temporară, pe durata pandemiei de COVID-19, a dispozițiilor din Legea 95/2006, privind restricțiile de acordare a asistenței medicale numai în domeniul competenței înscrise în avizul de liberă practică eliberat de Colegiul Medicilor.

”În acest moment mulți dintre colegii noștri medici, aflați în prima linie în lupta împotriva pandemiei de COVID-19, nu sunt apărați în exercitarea profesiei de către o reglementare care să acopere situațiile în care, deși au o anumită specialitate, este nevoie să depășească această competență înscrisă în avizul de liberă practică, mai ales pe fondul unor resurse medicale limitate, inclusiv resurse umane”, a precizat prof. dr. Daniel Coriu.

În urma argumentelor prezentate de către reprezentanții Colegiului Medicilor din România, domnul Ministru al Sănătății, dr. Nelu Tătaru, a fost de acord cu aceste puncte de vedere, expuse în cadrul întâlnirii bilaterale, urmând ca, după avizul juridic, să inițieze demersurile pentru elaborarea unui act normativ în acest sens.

Colegiul Medicilor din România precizează că această modificare nu va fi echivalentă cu suspendarea malpraxisului sau cu imunitatea medicului.

Propunerea transmisă astăzi Ministerului Sănătății vine în urma a numeroase sesizări venite din partea medicilor din teritoriu, care au informat Colegiul Medicilor din România despre situația actuală: deși vor să se afle în continuare în prima linie a luptei împotriva COVID-19, să își îndeplinească profesia cu dedicare și să îngrijească pacienții care au atât de mare nevoie de ei, vor să existe și o reglementare clară a activității lor în aceste situații excepționale, vor acte concrete, nu declarații și asigurări verbale.

Colegiul Medicilor din România, ca organizație profesională, apără demnitatea şi promovează drepturile şi interesele membrilor săi în toate sferele de activitate, apără onoarea, libertatea şi independenţa profesională a medicului în exercitarea profesiei, asigură respectarea de către medici a obligaţiilor ce le revin față de pacient şi de sănătatea publică.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.