CMR solicită CNAS transparentizarea „efectivă și imediată” a informațiilor ce au stat la baza redactării Contractului-Cadru și normelor de aplicare

Colegiul Medicilor din România (CMR) solicită Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) transparentizarea efectivă și imediată a „informațiilor de tipul analize, studii, cercetări și alte documente similare care fundamentează deciziile ce au stat la baza redactării celor două proiecte de acte normative de importanță strategică pentru furnizarea serviciilor de sănătate în România: Contractul – cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, respectiv normele metodologice de aplicare a acestuia”.

Potrivit unui comunicat al Colegiului Medicilor din România, sistemul de sănătate are nevoie acută de utilizarea unor noi mecanisme de funcționare, „ceea ce implică și o schimbare a principiilor și a modului de abordare ale Contractului – cadru, necesitate care nu atrage întotdeauna o alocare suplimentară de fonduri și care poate și trebuie să aibă ca punct de plecare procesul de consultare și negociere”.

„Condiția pentru ca acest lucru să fie posibil este ca demersul să fie unul onest, să aibă permanent în vedere nevoile pacientului, realitățile sistemului medical în ansamblu și condițiile minime pentru asigurarea unui act medical de calitate, și nu premisa greșită potrivit căreia finanțatorul sau cel care are atributul deciziei știe întotdeauna ceea ce este cel mai bine pentru pacienți și pentru profesioniștii din domeniu”, se precizează în comunicat.

Conform comunicatului, CMR și asociațiile profesionale medicale sunt „singurii reprezentanți cu legitimitate în ceea ce privește documentarea bazată pe dovezi a proceselor clinice, instrumentelor de management al practicii medicale, și au un rol esențial în îmbunătățirea continuă a calității actului medical”.

„Din păcate, dincolo de recunoașterea implicării constructive a tuturor membrilor Grupurilor Tehnice de Lucru din cadrul CNAS și CMR, proiectele care au rezultat reprezintă un demers unilateral al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate care, pentru a răspunde constrângerilor calendarului impus de necesitatea adoptării actelor normative, în detrimentul predictibilității, clarității și accesibilității pe care un astfel de parcurs le-ar impune pentru a fi valid, onest și transparent, decredibilizează consultarea și negocierea prin nevalorificarea efortului participanților la acest proces și prin neincluderea modificărilor agreate în forma actuală a documentelor”, se arată în comunicatul citat.

CMR subliniază necesitatea consolidării unor politici publice de sănătate axate pe prevenirea precoce și monitorizarea activă a stării de sănătate a pacientului.

„Atragem atenția asupra problemelor create sau acutizate pentru sectorul ambulatorului de specialitate, vulnerabil deja din cauza deficitului de personal, prin reducerea finanțării acestuia. Menținem poziția fermă privind faptul că problemele din sectorul spitalicesc sunt în continuare insuficient și inconsecvent abordate. Măsurile propuse nu numai că nu rezolvă inechitățile sistemice istorice, ci contribuie la agravarea acestora. Este esențial ca CNAS și Ministerul Sănătății să susțină un proces participativ și colaborativ de identificare a unor soluții fezabile, cu impact pozitiv, aplicabile etapizat, coerent și unitar”, a mai transmis CMR.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.