CNAS ar putea primi mai mulți bani la buget pentru medicamente

Bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate destinat consumului de medicamente ar putea crește cu valoarea inflației cumulate din anul 2012 până în prezent, anunță Ministerul Sănătății (MS) printr-un comunicat. Aceasta este o primă măsură pe care autoritățile o propun producătorilor de medicamente în discuțiile despre contribuția trimestrială care vizează taxa clawback.

Concluzia apare în urma întâlnirii de astăzi dintre ministrul sănătății, Sorina Pintea, ministrul finanțelor publice, Eugen Teodorovici, și președintele CNAS, Răzvan Vulcănescu, cu producătorii de medicamente generice și inovative.

„Este un prim pas. Discuțiile rămân deschise și cred că această propunere venită din partea colegilor de la finanțe poate fi cumulată în viitor și cu alte măsuri, ca de exemplu calculul diferențiat al taxei claw back pentru medicamentele generice, astfel încât să evităm disfuncționalitățile în aprovizionarea cu medicamente ieftine” , a declarat Sorina Pintea, potrivit comunicatului MS.

Ministrul Finanțelor a afirmat că este nevoie de un audit al pieței ca să se poată face o analiză clară. „Mă interesează pacientul român și nu privesc sănătatea din pespectivă contabilă. Trebuie creat un cadru funcțional. Pentru a putea face o analiză bazată pe realitate avem nevoie de o comparație a consumului de medicamente și a cheltuielilor aferente pe fiecare producător, diferențiat pe generice și inovative, astfel încât să putem face un audit al pieței”, a spus ministrul Eugen Teodorovici.

Reprezentanții producătorilor au afirmat că autoritățile trebuie să evite suprareglementarea pieței și au considerat că creșterea bugetului CNAS ar fi „un balon de oxigen care vine în sprijinul lor, având în vedere că bugetul pentru medicamente nu a mai fost modificat de 5 ani”, se mai arată în comunicat.

Modificările privind taxa de clawback, corecția prețurilor la medicamente care nu s-a mai realizat din anul 2015, precum și promovarea listei de medicamente strategice, esențiale în tratarea bolilor grave sunt principalele măsuri pe care Ministerul Sănătății le are în vedere pentru aprovizionarea pieței cu medicamente.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.