CNAS ar vrea o creștere cu 20% a bugetului Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate

Casa Națională de Asigurări de Sănătate ar vrea o creștere cu 20% a bugetului Fondului Națiuonal Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, care asigură finanțarea programelor de sănătate din România. Este anunțul făcut de președintele CNAS, Adela Cojan, în cadrul unei dezbateri în Parlament.

Aceasta în condițiile în care, potrivit proiectului de buget publicat în transparență decizională pe site-ul Ministerului de Finanțe, bugetul FNUASS ar urma să scadă cu aproximativ 2% în 2020 față de 2019.

 

CNAS va încerca să schimbe nivelul de finanțare pe partea de investigații de înaltă performanță

 

” Pentru imagistică, încercăm pentru anul 2020 să schimbăm nivelul de finanțare pe partea de investigații de înaltă performanță – pentru că așa sunt considerate: RMN-ul, de exemplu pentru cancerul de sân. Accesul la mamografie de asemenea trebuie crescut. Scintigrafia mamară este de asemenea importantă”, a declarat ea.

Adela Cojan a explicat și cum se face decontarea: ” În sistemul asigurărilor sociale de sănătate decontarea investigațiilor paraclinice, în momentul de față, se face cumulat, atât pentru analizele de laborator, cât și pentru investigațiile de imagistică. Este la îndemâna caselor județene de asigurări de sănătate să împartă acest fond între laboratoare și furnizorii de investigații de imagistică medicală”.

Președintele CNAS a vorbit și despre masterplanul împotriva cancerului dezvoltat de Ministerul Sănătății. ”Încă de o săptămână am creionat obiectivele strategice practice și operaționale ale acestui proiect amplu, ce cuprinde, pe lângă partea de prevenție, partea curativă, dar și servicii medicale legate de monitorizarea și recuperarea, integrarea psiho-socială a femeilor, atât în familie, cât și înapoi la locul de muncă”, a afirmat ea.

”Un procent consistent din fondurile destinate decontării serviciilor medicale reprezintă decontarea programelor naționale de sănătate în scop curativ, despre care știți că sunt în număr de 14. Partea de prevenție revine Ministerului Sănătății și o să rămână în continuare a Ministerului Sănătății. Am fost impresionată să văd că 15% din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate reprezintă deconturile pentru programele curative”, potrivit ei.

Din aceștia, 37% reprezintă decontarea serviciilor medicale aferente programelor de oncologie, ce include atât tratamentul, inclusiv cu medicamente inovative, cât și investigațiile imagistice, monitorizarea bolnavilor cu leucemii, subprogramele de radioterapie.

”În momentul de față, am mărit accesul și am reușit să asigurăm finanțarea a 28 de centre de radioterapie din țara noastră. Este adevărat, încă nivelul de accesibilitate la aceste servicii de radioterapie este destul de redus”, a admis Adela Cojan.

”Ce vreau eu să subliniez este că ar trebui să ne îngrijoreze faptul că peste 60% din cazurile de cancer de sân din țara noastră sunt diagnosticate în stadiile III și IV”, a mai spus ea, explicând că această situația arată necesitatea screeningului. O depistare precoce înseamnă costuri mai scăzute de îngrjire, a spus Adela Conjan.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.