CNAS, despre modalitatea de calcul a tarifelor decontate pentru servicii de spitalizare acuți

Suma rambursată din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) pentru  cazurile de spitalizare acuți (DRG) din unitățile sanitare private  aflate în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate se calculează în funcție  de complexitatea cazurilor rezolvate, fără diferențieri determinate de  forma de proprietate a unitaților sanitare cu care casele de asigurări de sanatate se află în relații contractuale, informează Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

”Tariful decontat se calculează  înmulțind tariful  pe caz ponderat (TCP) cu valoarea relativă a cazului (VR). TCP ( tariful pe caz ponderat)  are o valoarea relativ fixă, de aproximativ  1.485 de lei, pentru majoritatea spitalelor. VR  exprimă raportul dintre tariful unui diagnostic şi tariful mediu al tuturor diagnosticelor . VR variază  între 0,42 (ex.proceduri pentru strabism)   și 14,23 (ex.traheostomie). Astfel, valorile decontate  pentru  cazurile de spitalizare  acuți (DRG) sunt cuprinse între  624 de lei (ex.proceduri pentru strabism)  si 21.132 lei (ex.traheostomie).”, se arată într-un comunicat al CNAS.

Pentru o  naștere, de exemplu, casa de asigurări de sănătate decontează spitalului cu care se află în contract tarife cuprise  între  aproximativ  1.400 lei  pentru o naștere normală, fără complicații, și aproximativ 3.400 lei pentru o naștere cezariană, cu complicații grave.

Pentru naștere, valoarea relativă (VR)  a cazului variază între 0,93 si 2,3:

 

Nastere prin cezariană cu CC catastrofale 2,3123
Nastere prin cezariană cu CC severe 1,5752
Nastere prin cezariană fara CC catastrofale sau severe 1,2223
Nastere vaginală cu proceduri in sala de operatii cu CC catastrofale sau severe 1,2412
Nastere vaginală cu proceduri in sala de operatii fara CC catastrofale sau severe 0,9388

Reglementările referitoare la modalitatea de calcul a tarifelor decontate pentru  servicii de spitalizare acuți (DRG)  furnziorilor cu care casele de asigurări de sănătate se află în contract sunt prevăzute în normele de aplicare ale Contractului – cadru , aprobate prin Ordinul MS-CNAS  nr.  1068/627.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.