CNAS: Gărzile în centrele de permanență vor fi plătite până la finalul săptămânii

Gărzile efectuate de medici la centrele de permanență din toată țara vor fi plătite până la finalul acestei săptămâni, dau asigurări reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) printr-un comunicat. Anunțul vine după ce CNAS a reglementat situația financiară a centrelor de permanență la nivel național și la o zi după declarația ministrului sănătății care afirma că se va rezolva această problemă.

Centrele de permanență sunt în relații contractuale cu casele județene de asigurări de sănătate, sursa de finanțare a acestor unități medicale fiind transferurile efectuate de la bugetul de stat către CNAS, prin intermediul Ministerului Sănătății. Pentru că banii alocați inițial pentru centrele de permanență au fost insuficienți, la rectificarea bugetară din septembrie au fost alocate încă 65 de milioane de lei.

„În condițiile în care, ulterior adoptării Legii bugetului de stat pe acest an, tarifele de decontare a serviciilor efectuate de centrele de permanență s-au triplat, suma inițial alocată acestor unități sanitare pentru anul 2018 (61,5 milioane lei) a asigurat finanțarea doar pentru patru luni de activitate. Ca urmare a demersurilor efectuate de Ministerul Sănătății și CNAS pentru suplimentarea fondurilor destinate centrelor de permanență, într-o primă etapă s-au alocat acestora încă 25,1 milioane lei din fondul de rezervă al guvernului. Ulterior, la rectificarea bugetară din luna septembrie, au fost alocate alte 65 de milioane lei în același scop, sumă ce a fost repartizată de CNAS caselor județene de asigurări de sănătate pentru a asigura plata la zi a centrelor de permanență, cel  mai târziu până la sfârșitul săptămânii în curs”, se arată în comunicatul CNAS.

La începutul acestei săptămâni, Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) atrăgea atenţia că medicii care lucrează în centrele de permanenţă nu au primit de patru luni banii pentru orele făcute de gardă la casele judeţene de asigurări de sănătate, pentru că nu s-au alocat la timp fondurile de la Ministerul Finanţelor. Reprezentanţii SNMF spuneau că nemulţumirea medicilor creşte, mai ales că banii sunt necesari atât pentru plata angajaţilor, cât şi pentru funcţionarea centrelor.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.