Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a publicat astăzi, 14 septembrie, proiectul unui ordin de modificare și completare a normelor tehnice de realizare a programelor naționale de sănătate curative pentru anii 2017 și 2018. Normele au fost completate de alte specificații privind achiziționarea, de unitatea sanitară, a medicamentelor oncologice și pentru boli rare în cazul pacienților internați, precum și de specificații privind prescrierea testelor de automonitorizare a bolnavilor cu diabet zaharat insulinotratați (300 de teste la trei luni pentru copii și 100 de teste pentru adulți). O altă rectificare a normelor implică includerea amiotrofiei spinale în lista afecțiunilor rare care beneficiază de tratament pentru boli rare.
Verificarea respectării criteriilor de eligibilitate pentru pompa de insulină nu se va mai face de medicul diabetolog, ci de comisia de evaluare a centrului metodologic regional. Comisia va fi alcătuită din coordonatorul centrului metodologic regional și minimum doi medici specialiști sau primari de diabet și boli metabolice sau pediatri cu competență în acest domeniu. Asigurarea tratamentului cu pompe de insulină cu senzori de monitorizare continuă este inclusă printre obiectivele programului național de diabet zaharat, pompele cu senzori fiind o inovație care ajută pacientul să controleze și să trateze mai bine un nivel ridicat de glucoză în sânge. În ceea ce privește decizia de întrerupere a utilizării sistemului de pompă de insulină cu senzori de monitorizare glicemică continuă, aceasta aparține în exclusivitate medicului diabetolog sau pediatru cu competență/atestat în diabet.
În noile norme, programul național de diabet zaharat se împarte în două subprograme – subprogramul de diabet zaharat tip 1 și subprogramul de diabet zaharat tip 2 și alte tipuri (diabet gestațional). La capitolul programului național de diabet zaharat sunt specificate mai multe detalii privind decizia de a întrerupe utilizarea sistemelor de monitorizare continuă a glicemiei și criteriile de prioritate pentru includerea în program. În ceea ce privește bolnavii de diabet care au beneficiat până acum de o pompă de insulină fără monitorizare continuă a glicemiei (automonitorizați), noile norme specifică faptul că ei pot beneficia de pompe cu monitorizare continuă dacă prezintă minimum două come hipoglicemice pe lună, documentate prin spitalizare. Pentru pacienții cu diabet zaharat tip 2 se asigură accesul la pompe de insulină fără monitorizare continuă și la teste de automonitorizare prin farmaciile cu circuit deschis.
O altă modificare importantă a normelor de realizare a programelor naționale de sănătate se referă la includerea dispozitivelor medicale de tip implantabil pentru tratamentul epilepsiei rezistente la tratament medicamentos. De acest dispozitiv pentru stimulare cerebrală profundă vor beneficia bolnavi diagnosticați cu epilepsie focală farmacorezistentă și bolnavi cu epilepsie rezistentă la tratament medicamentos (definită ca imposibilitatea stopării recurențelor crizelor epileptice în pofida tratamentului medicamentos instituit după două tentative terapeutice cu medicație antiepileptică, corect selectată şi dozată adecvat, într-o perioadă de 2 ani). Dispozitivele implantabile vor putea fi oferite și bolnavilor ce prezintă intoleranță la tratamentul medicamentos anticonvulsivant sau celor care nu sunt considerați candidați pentru procedura de rezecție chirurgicală sau tratament prin tehnici microchirurgicale, bolnavi care au avut o intervenție operatorie ce a eșuat sau un implant de nerv vag care nu a fost tolerat.
Proiectul a fost publicat la doar o zi după ce Guvernul a adoptat o hotărâre care modifică Programul național de diabet zaharat.