CNAS: Plata concediilor medicale nu este afectată de abrogarea art. 75 din Codul Fiscal

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) anunță că modificările făcute la Codul Fiscal nu afectează plata concediilor medicale. Reprezentanții CNAS vin cu precizări după ce în presă au apărut informații potrivit cărora abrogarea articolului 75 din Codul Fiscal ar duce la neplata concediului medical al angajaților.

„Indemnizațiile și concediile de asigurări sociale de sănătate sunt reglementate distinct printr-un alt act normativ decât Codul Fiscal, mai precis prin Ordonanța de Urgență nr. 158/2005, care condiționează acordarea de concedii medicale plătite de achitarea unei alte contribuții decât contribuția de asigurări sociale de sănătate. Astfel, în cazul angajaților, dreptul la concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate este condiționat de plata contribuţiei asiguratorii pentru muncă, pe care o efectuează angajatorul. Articolul 75 din Codul Fiscal (abrogat prin OUG nr. 18/2018) se referă însă la deducerea contribuției de asigurări sociale de sănătate plătită de către persoanele fizice care realizează venituri din activități independente, deci nu are nicio legătură cu dreptul angajaților la concediile medicale plătite”, se arată într-un comunicat CNAS.

Articolul 75 a fost abrogat pentru că din acest an a fost reglementat un nou mecanism mai simplu de stabilire, declarare și plată a impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale obligatorii datorate de persoanele fizice care realizează venituri, susțin reprezentanții CNAS.

„În forma actuală a Codului Fiscal, contribuabilii persoane fizice declară veniturile realizate în Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, aceștia efectuând toate operațiunile privind deducerile de care beneficiază potrivit legii. Referitor la calitatea de asigurat a persoanelor care realizează venituri din activități independente sau din drepturi de proprietate intelectuală, precizăm că, în conformitate cu legislația actuală, această calitate se dobândește de la data depunerii Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, prevăzută în Codul Fiscal. Pentru aceste categorii de persoane calitatea de asigurat încetează la data la care expiră perioada pentru care s-a depus declaraţia menționată, dacă nu se depune o nouă declaraţie pentru perioada următoare”, se mai arată în comunicatul CNAS.

Reprezentanții CNAS precizează că în Ordonanța de Urgență 158/2005 este reglementată și situația persoanelor care nu sunt angajate, inclusiv cele care realizează venituri din activități independente. Acestea pot opta să beneficieze de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, dacă achită o contribuţie care este diferită de contribuția de asigurări sociale de sănătate. Cuantumul acestei contribuții este de 1% din venitul lunar înscris de contribuabil în contractul de asigurare de sănătate.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.